Κόσμος|29.08.2024 21:11

Τουρκία: Ασάφεια από το ΥΠΑΜ απέναντι στα πυρά για την άσκηση με τις ΗΠΑ, τα F-35 και τους S-400

Μαρία Ζαχαράκη

Η τακτική ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον εκπρόσωπο του ΥΠΑΜ, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτούρκ, κάλυψε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη στρατιωτική δράση και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τουρκική συμμετοχή σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Ο Ζεκί Ακτούρκ ανακοίνωσε ότι το πλοίο YILDIRIM, το οποίο έχει ενταχθεί στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα Δράσης-2 του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχει στην άσκηση DYNAMIC GUARD-II/2024, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Εκπαίδευση με αμερικανικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κοινή εκπαιδευτική άσκηση των τουρκικών πλοίων Anadolu και Gokova με τα αμερικανικά USS Wasp και USS Oak Hill στην ανατολική Μεσόγειο, από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου. Οι εκπαιδεύσεις, όπως εξήγησε, αποτελούν ρουτίνα για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με συμμαχικές δυνάμεις και δεν πρέπει να παρερμηνεύονται ως ασκήσεις με στρατηγικές προεκτάσεις. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι η Τουρκία συμμετείχε σε δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Ισραήλ.

F-35 και S-400

Η ενημέρωση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το ζήτημα των F-35 και των S-400. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ακτούρκ επιβεβαίωσε ότι το σύστημα αεράμυνας S-400 παραμένει στο δυναμικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει νέα εξέλιξη για την προμήθεια των F-35.

«Οι απαιτήσεις του συστήματος για τις ανάγκες αεράμυνας της χώρας μας συνεχίζονται. Το σύστημα αεράμυνας S-400 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο στο δυναμικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία νέα εξέλιξη σχετικά με το θέμα αυτό».

Συριακό ζήτημα

Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, όπως τονίστηκε από τον Ακτούρκ, αποσκοπεί στην αποτροπή της διαίρεσης του συριακού εδάφους και της δημιουργίας τρομοκρατικού διαδρόμου.

«Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία αποτρέπει τη διαίρεση του συριακού εδάφους και τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου εκεί. Ως Τουρκία, θέλουμε να δούμε μια δημοκρατική και ευημερούσα Συρία και όχι μια Συρία που μαστίζεται από αστάθεια και τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο πρόεδρός μας έχει εκφράσει προσωπικά την ετοιμότητά μας για συνομιλίες και διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Φαίνεται ότι η προηγούμενη δήλωση του υπουργού μας [ενν. του Τ/ΥΠΑΜ] για συνομιλίες με τη Συρία είχε αντίκτυπο. Η στάση μας για τη Συρία είναι ξεκάθαρη».

Η απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΑΜ αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της μεθοδικής ασάφειας που καλλιεργείται γύρω από τις εξελίξεις στον άξονα Άγκυρας-Δαμασκού, μια τακτική που τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χειρίζονται με προσεκτικά επιλεγμένα λόγια και διακριτική αμφισημία για το αν θα υπάρξει τελικά συνάντηση Ερντογάν-Άσαντ.

Στρατιωτική συνεργασία με το Κατάρ

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία με το Κατάρ, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πρόσφατη μεταφορά 6 αεροσκαφών F-16 και τη συνεχή ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Κατάρ.

«Η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Κράτους του Κατάρ για τη στρατιωτική εκπαίδευση, την αμυντική βιομηχανία και την ανάπτυξη των ΤΕΔ στο Κατάρ, συμφωνία η οποία επιτρέπει τη μόνιμη ανάπτυξή μας στο Κατάρ, τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την απόφαση να συμπεριληφθούν ναυτικά και αεροπορικά στοιχεία στην Κοινή Διοίκηση Δυνάμεων Κατάρ-Τουρκίας, η μεταφορά 6 αεροσκαφών F-16 και προσωπικού στο Κατάρ ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 2024. Η προαναφερθείσα μοίρα θα διεξαγάγει στρατιωτική εκπαίδευση, θα προσφέρει συμβουλευτική αρωγή, πληροφορίες και δράσεις ανταλλαγής εμπειριών στο Κατάρ. Επιπλέον, τα πλοία μας Kusadas και Kumkale, τα οποία θα υπηρετούν στο τμήμα Ναυτικής Διοίκησης, μεταφέρονται στο Κατάρ».

Εθνική Επέτειος για τη νίκη κατά των Ελλήνων

Στην ενημέρωση, ο Ακτούρκ υπενθύμισε τον εορτασμό της 102ης επετείου της «Μεγάλης Νίκης» και της Ημέρας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 30 Αυγούστου. Οι εορτασμοί θα περιλαμβάνουν παρελάσεις, επισκέψεις σε λιμάνια και πτήσεις επίδειξης μαχητικών αεροσκαφών, προσκαλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό της εθνικής ‘υπερηφάνειας’.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

  • Παρέλαση στην Άγκυρα,
  • Δημόσιες επισκέψεις σε 22 λιμάνια από πλοία του πολεμικού ναυτικού, που θα είναι ανοιχτά στο κοινό,
  • Πτήσεις επίδειξης από τα Τουρκικά Αστέρια στην Άγκυρα, από τα Solo Turk στην Κωνσταντινούπολη και παρέλαση μαχητικών αεροσκαφών στο Εσκίσεχίρ,
  • Συναυλίες στο Αφιόνκαραχισάρ και στην Άγκυρα από τη Φιλαρμονική.
ΤουρκίαS-400F-35ειδήσεις τώρα