Κόσμος|29.08.2024 18:56

Συνετρίβη ένα από τα πρώτα F-16 της Ουκρανίας - Νεκρός κορυφαίος πιλότος

Newsroom

Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο Reuters, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συντριβή δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα ρωσικών πυρών, αν και πηγές στο CNN λένε το αντίθετο. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί τι προκάλεσε το περιστατικό.

Ωστόσο, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας «μαζικής» ρωσικής επίθεσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία τη Δευτέρα, δήλωσε ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, την οποία ακολούθησε ένα άλλο μεγάλο πλήγμα την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει την Τρίτη ότι αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της επίθεσης τη Δευτέρα και είχαν καλά αποτελέσματα.

CNN: Νεκρός κορυφαίος Ουκρανός πιλότος

Από τη συντριβή σκοτώθηκε ένας κορυφαίος Ουκρανός πιλότος, δήλωσε ουκρανική στρατιωτική πηγή στο CNN.

Οι Ουκρανικές Δυνάμεις Άμυνας δεν πιστεύουν ότι πίσω από το περιστατικό κρύβεται λάθος του πιλότου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πιλότος, Ολέξι Μες, γνωστός ως «Moonfish», σκοτώθηκε στη συντριβή ενώ «απέκρουε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έχει γίνει ποτέ» από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο πιλότος κηδεύτηκε την Πέμπτη.

Η συντριβή ερευνάται και διεθνείς εμπειρογνώμονες θα κληθούν να συμμετάσχουν στην έρευνα, πρόσθεσε η πηγή.

Ο θάνατος του πιλότου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία. Τα πρώτα F-16 έφτασαν στη χώρα μόλις στις αρχές του μήνα και ο Moonfish ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν για να τα πετάξουν.

F-16ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα