Κόσμος|29.08.2024 20:41

Γάζα: Προσωρινές καταπαύσεις πυρός για εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας

Newsroom

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Να διευρυνθούν οι στόχοι του πολέμου»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι πρέπει να διευρυνθούν οι στόχοι του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβάνοντας την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας των επιθέσεων της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Η αποστολή μας στο βόρειο μέτωπο είναι σαφής: να μεριμνήσουμε για την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να διευρύνουμε τους στόχους του πολέμου και να συμπεριλάβουμε (σε αυτούς) την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», υπογραμμίζει ο Γκάλαντ.

Διευκρίνισε πως δεν υποβαθμίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η δέσμευση του Ισραήλ για εξάρθρωση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων.

ΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςκατάπαυση πυρόςειδήσεις τώρα