Κόσμος|30.08.2024 11:20

Βρετανία: Ο Στάρμερ «πέταξε» έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ τη Θάτσερ - Αντιδρούν οι Τόρις

Newsroom

Εκτός την Ντάουνινγκ Στριτ παραμένει μετά από δεκαετίες η Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, «πέταξε» εκτός πρωθυπουργικής κατοικίας το πορτρέτο της προκατόχου του.

Ο Τομ Μπάλντουιν, ο βιογράφος του Στάρμερ, είπε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό στο πρώην Νο 10 γραφείο της Θάτσερ, ανεπίσημα γνωστό ως το δωμάτιο της Θάτσερ, όπου εκτέθηκε ένα πορτρέτο της.

 «Είναι λίγο άβολο να μας “κοιτάει”, δεν νομίζεις;»

Ενώ οι δυο τους συζητούσαν, όπως διηγείται ο Μπάλντουιν, είπε στον Στάρμερ: «Είναι λίγο άβολο να μας “κοιτάει”, δεν νομίζεις;». Ο Στάρμερ απάντησε καταφατικά και, όταν ρωτήθηκε αν θα «ξεφορτωθεί» το πορτρέτο, έγνεψε θετικά, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Μπάλντουιν, πράγματι συνέβη.

Το πορτρέτο της Θάτσερ, φιλοτεχνημένο από τον Ρίτσαρντ Στόουν, υπήρξε παραγγελία του Γκόρντον Μπράουν και αποκαλύφθηκε σε δεξίωση το 2009. Το έργο κόστισε 100.000 λίρες και πληρώθηκε από κάποιον ανώνυμο δωρητή, όπως αναφέρει ο Guardian. Μάλιστα αποτέλεσε και το πρώτο πορτρέτο πρώην πρωθυπουργού που κόσμησε το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντιδράσεις από το Συντηρητικό κόμμα

Η απόφαση να αφαιρεθεί ο πίνακας, προκάλεσε αντιδράσεις από το Συντηρητικό κόμμα. Ο βουλευτής Γκρεγκ Σμιθ έκανε λόγο για «απόλυτη μικροπρέπεια από τον Στάρμερ» και ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι «δεν είχε κανέναν σεβασμό για την ιστορία και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς».

Ο Μέρντο Φρέιζερ, υποψήφιος για την ηγεσία των Σκωτσέζων Τόρις, είπε: «Φαίνεται σαν μια ανώμαλη κίνηση, αλλά ίσως ο σερ Κιρ Στάρμερ πτοήθηκε από το βλέμμα ενός παγκοσμίου φήμης ηγέτη, τα επιτεύγματα του οποίου δεν θα πλησιάσει ποτέ».

ΒρετανίαΜάργκαρετ Θάτσερειδήσειςειδήσεις τώραΚιρ Στάρμερ