Κόσμος|30.08.2024 13:51

Τουρκικά ΜΜΕ: Κλαδί ελιάς από την Ελλάδα στην Τουρκία - «Η Κύπρος παραμένει εμπόδιο»

Μαρία Ζαχαράκη

Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δημιούργησε ένα θετικό αποτύπωμα στον τουρκικό τύπο, με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Καράρ να αναδεικνύει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της το "κλαδί ελιάς" που φέρεται να προσέφερε η Αθήνα προς την Άγκυρα. «Κλάδος ελαίας έκπληξη από την γείτονα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Η Χουριέτ, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του δίωρου δείπνου εργασίας, ο Φιντάν κατέθεσε με λεπτομέρεια τις τουρκικές θέσεις, από τα προβλήματα στην έκδοση βίζας έως την ανάγκη επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν μετά την 15η Ιουλίου 2019. Υπάρχει γενική συναίνεση για προώθηση και εμβάθυνση του ευρωτουρκικού διαλόγου, αναφέρει η Χουριέτ, αλλά τα προβλήματα υπάρχουν.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο Φιντάν έθεσε λεπτομερώς τις θέσεις της Τουρκίας, από τα προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης βίζας έως την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, από την άρση των περιορισμών της 15ης Ιουλίου 2019 έως την αναζωογόνηση της διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Φιντάν σημείωσε ότι θα πρέπει να ανακινηθούν κατά προτεραιότητα οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου που ανεστάλησαν το 2019. Το γενικότερο κλίμα της συνάντησης ήταν ότι και οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ του διαλόγου και της προόδου, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται», αναφέρει.

Ωστόσο, το Κυπριακό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παρά τη θετική διάθεση που φάνηκε να επικρατεί, το ζήτημα της Κύπρου εξακολουθεί να βαραίνει τις συζητήσεις, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί τη σύνδεση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, παρόλο που ο Φιντάν από την πλευρά του προσπάθησε να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα, προβάλλοντας την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ ως κοινό συμφέρον.

Συνολικά, ο τουρκικός τύπος εκτιμά ότι η Τουρκία αποκομίζει μια περιορισμένη αλλά θετική δυναμική από τη συνάντηση, καθώς ανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να επιλύονται τα βασικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται.

Ενδεικτικά οι τίτλοι των εφημερίδων

Καράρ

Κλάδος ελαίας έκπληξη από την γείτονα 

Χουριέτ

Η Τουρκία θέλει συγκεκριμένα βήματα... Η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με τον διάλογο 

Τζουμχουριέτ

Δήλωση από την Ελλάδα για την Τουρκία: Υποστηρίζουμε την πρόοδο στην ΕΕ 

Σοζτζού

Στήριξη από τον Έλληνα υπουργό στην Τουρκία 

Ακσάμ

Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας 

Πόστα

Μήνυμα στήριξης από την γείτονα - Η Ελλάδα είναι υπέρ της προόδου της Τουρκίας στην ΕΕ 

Γενί Ακίτ

Η Τουρκία προσκλήθηκε μετά από 5 χρόνια 

Ντιριλίς Ποστασί

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα στις Βρυξέλλες 

Αϊντινλίκ

Φώναξαν την Τουρκία μετά από 5 χρόνια στη συνάντηση

ΤουρκίαΚύπροςελληνοτουρκικάΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσειςειδήσεις τώραΧακάν Φιντάν