Κόσμος|31.08.2024 06:15

Τουρκία: Γιατί διέφεραν οι φετινές δηλώσεις για το 1922 - Εκατοντάδες Τούρκοι στα ελληνικά νησιά

Μαρία Ζαχαράκη

Πιο ήπιες φέτος, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για την εθνική επέτειο της νίκης κατά των Ελλήνων το 1922. Αν και περιείχαν έναν έντονο πατριωτικό τόνο, επενδυμένο με ιστορικές αναφορές και ρητορικές περί συνέχειας της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας, η προσέγγιση ήταν πιο μετριοπαθής και η επανάληψη της ιστορικής αφήγησης δεν ήταν με τον συνήθη θριαμβευτικό τόνο των προηγούμενων ετών.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με αποφασιστικότητα προς το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας»

Η φετινή δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την εθνική επέτειο της χώρας επενδύθηκε με έναν ρητορικό λόγο που συνδέει την ιστορική νίκη του 1922 με τη σύγχρονη φιλοδοξία για την ανάδειξη της Τουρκίας σε κορυφαία δύναμη. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Αιώνα της Τουρκίας, το σύνθημα με το οποίο εκλέχθηκε ξανά πέρυσι, ως την νέα Κόκκινη Μηλιά του έθνους.

«Σήμερα, γιορτάζουμε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια την 102η επέτειο της μεγάλης νίκης που εξασφάλισε την ανεξαρτησία μας ως έθνος, η οποία καθιέρωσε την ύπαρξή μας στην Ανατολία, την ιδιαίτερη και αιώνια πατρίδα μας.

Με αυτή τη νίκη, την οποία κατακτήσαμε παρά τις κάθε είδους αδυναμίες, όχι μόνο προσθέσαμε ένα νέο κρίκο στη σειρά των νικών της ένδοξης Ιστορίας μας, αλλά ανοίξαμε και το δρόμο για την ανακήρυξη της Δημοκρατίας.

Βαδίζουμε βήμα-βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να υψώσουμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία είναι δέσμια μιας μεγάλης πίστης, μιας ακλόνητης πεποίθησης και δύσκολων αγώνων, πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με επιμονή και αποφασιστικότητα μέχρι την υλοποίηση του οράματός μας για τον Αιώνα της Τουρκίας, που έχει καταστεί η Κόκκινη Μηλιά του έθνους μας.

Την περήφανη αυτή ημέρα, μνημονεύουμε ξανά την τιμή σας, τους συμπολεμιστές σας και τους ιερούς μας ήρωες, που έπεσαν στο χώμα σαν να μπήκαν σε κήπο με τριανταφυλλιές.

Είθε η ψυχή σας να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Η ιστορική μνήμη ασπίδα και όπλο

Αντίστοιχα, ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν και ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέσυρε μνήμες και συμβολισμούς από την κατάκτηση της Ανατολίας, συνδέοντάς τους με τις σύγχρονες απειλές που, κατά τον ίδιο, προσπαθούν να αμφισβητήσουν την τουρκική κυριαρχία. Με λόγο φορτισμένο, ο Μπαχτσελί δεν διστάζει να καλέσει για «εκδίκηση» ως απάντηση στις εξωτερικές πιέσεις.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω, σε όσους έριξαν δηλητήριο χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις, που ως οδηγό έχουν τη σκληρότητα για να εκδικηθούν για την κληρονομιά των 953 χρόνων κατάκτησης, την άθλια κατάσταση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια του Μαντζικέρτ και την επαίσχυντη κατάσταση των εισβολέων που πετάχτηκαν στη θάλασσα στη Σμύρνη. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτά τα ιερά εδάφη, στα οποία ζούμε 953 χρόνια, είναι κληροδότημα των νικητών προγόνων μας και η διαφύλαξη και η υπεράσπισή τους είναι πατριωτική ευθύνη που πρέπει να τηρηθεί πάνω απ' όλα. Όσοι φιλοδοξούν να λεηλατήσουν αυτόν τον θησαυρό θα υποστούν τις βαριές συνέπειες». 

Οζγκιούρ Οζέλ: Νίκη της αντι-ιμπεριαλιστικής εξέγερσης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος CHP, που ίδρυσε ο Ατατούρκ, Οζγκιούρ Οζέλ, εστίασε στο ‘αντι-ιμπεριαλιστικό’ πνεύμα που χαρακτήρισε τον αγώνα του τουρκικού έθνους, όπως είπε. Ο Οζέλ υπογράμμισε την ιστορική σημασία της νίκης αυτής ως σύμβολο αντίστασης ενάντια στις ξένες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του κόμματός του στις αρχές που καθόρισαν την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

«Με τη Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι μια αντι-ιμπεριαλιστική εξέγερση θα είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη μας.

Τιμώ όλους τους ήρωες του αγώνα μας για την ανεξαρτησία, ιδιαίτερα τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Η τουρκική κληρονομιά σταθερή και αναλλοίωτη

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας συνέδεσε τη Νίκη του Μαντζικέρτ το 1071 με την «Μεγάλη Επίθεση» του 1922, τονίζοντας τη συνεχή προσπάθεια διατήρησης της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολία και παρουσιάζοντάς την ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας

«Στις 26 Αυγούστου 1071, οι Τούρκοι, που εισήλθαν στην Ανατολία με τη Νίκη του Ματζικέρτ, έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι η Ανατολία θα παραμείνει για πάντα μια Τουρκική Πατρίδα με τη Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922.

Στην 102η επέτειο της Μεγάλης Επίθεσης, μνημονεύουμε όλους τους ήρωες του Εθνικού μας Αγώνα, μάρτυρες και βετεράνους, ιδιαίτερα τον Ανώτατο Διοικητή μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με έλεος, ευγνωμοσύνη και εκτίμηση».

«Η πιο σοβαρή φάση της Μεγάλης Επίθεσης, που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου, σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου. Οι μονάδες ιππικού μας ξεκίνησαν την επίθεση για να αποτρέψουν τη διαφυγή του εχθρού. Το μεγαλύτερο μέρος του εχθρού ήταν περικυκλωμένο από το μέτωπο και από τις δύο πλευρές, και το υπόλοιπο ήταν αποκλεισμένο. Ο αρχιστράτηγος Μουσταφά Κεμάλ Πασάς διηύθυνε προσωπικά τον πόλεμο από το Ζαφέρ Τεπέ (Λόφος της Νίκης) και έδωσε εντολή επίθεσης στον τουρκικό στρατό στις 14:00 της 30ης Αυγούστου. Δεν έμενε άλλη επιλογή στον εχθρό από το να δραπετεύσει ή να συλληφθεί ως αιχμάλωτος.

Με διαταγή του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, ‘Στρατιές, πρώτος στόχος σας η Μεσόγειος, εμπρός’, ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου η επακόλουθη επιχείρηση κατά την οποία οι Έλληνες θα εκδιώκονταν πλήρως από την Ανατολία. Αυτή η μάχη που τερμάτισε τον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ονομάστηκε Μάχη του Αρχιστράτηγου. Αυτή η νίκη που κέρδισε ο τουρκικός στρατός έγινε ένα από τα σύμβολα του αγώνα του τουρκικού έθνους για ανεξαρτησία».

Απόλυτος σεβασμός και ευγνωμοσύνη από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εστίασε στην αναγνώριση και τιμή των ηρώων της Μεγάλης Επίθεσης, επισημαίνοντας παράλληλα την κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τη συνεχιζόμενη δέσμευση για διατήρησή της.

«Στην 102η επέτειο της Νίκης της Μεγάλης Επίθεσης, τιμούμε τη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και όλους τους ήρωες του Αγώνα μας για την Ανεξαρτησία με απέραντο σεβασμό, έλεος και ευγνωμοσύνη.

Χρόνια πολλά για την Ημέρα της Νίκης στις 30 Αυγούστου».

Στις 30 Αυγούστου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στα ελληνικά νησιά!

Από την άλλη, ο τουρκικός τύπος τόνιζε σήμερα το οξύμωρο της ημέρας, παρατηρώντας ότι σε μία τέτοια εθνική επέτειο, οι Τούρκοι προτίμησαν να περάσουν το 3ήμερό τους στα ελληνικά νησιά.

«Οι Τούρκοι πολίτες συνεχίζουν να προτιμούν τα ελληνικά νησιά γιατί είναι φθηνότερα. Αξιοσημείωτο ήταν ότι όσοι πήραν τριήμερη άδεια προτίμησαν τα ελληνικά νησιά, παρά τη σημασία της ημέρας», σχολίαζαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ουρά εκατοντάδων μέτρων

Εικόνες με Τούρκους παραθεριστές, που σχημάτιζαν ουρές εκατοντάδων μέτρων μπροστά από τη συνοριακή πύλη του Αϊβαλί από τα ξημερώματα, προκειμένου να μεταβούν στη Λέσβο, μεταδίδουν από το πρωί πολλά τουρκικά μέσα.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα