Κόσμος|31.08.2024 15:05

Γιατί πέφτει το τουρκικό χρηματιστήριο;

Μαρία Ζαχαράκη

Από τις 21 Ιουλίου, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε συνεχή πτώση, με τις απώλειες του τελευταίου μήνα να φτάνουν το 12,04% και τα κέρδη των εταιρειών να έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από πέρυσι. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλή, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητική: το χρηματιστήριο βυθίζεται λόγω έλλειψης νέας εισροής κεφαλαίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποσύρονται μαζικά από την αγορά, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό. Η εκροή χρημάτων από το χρηματιστήριο είναι έντονη και δεν έχει υπάρξει καμία νέα εισροή κεφαλαίων εδώ και μήνες.

Οι μικροεπενδυτές, που στο παρελθόν ενίσχυαν την αγορά λόγω έλλειψης εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, πλέον δεν προσελκύονται από το χρηματιστήριο. Μόνο οι μεγάλοι παίκτες και τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν μείνει στο χρηματιστήριο, το οποίο, χωρίς φρέσκα κεφάλαια, είναι καταδικασμένο να συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Σε μια χώρα όπου οι εταιρείες κηρύσσουν πτώχευση, οι προσωπικές πτωχεύσεις αυξάνονται και οι εταιρικοί ισολογισμοί συρρικνώνονται, οι οικονομολόγοι ρωτούν εύλογα: πώς μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη στο χρηματιστήριο;

Τουρκίαχρηματιστήριοειδήσεις τώρα