Κόσμος|31.08.2024 16:19

Ερντογάν: Η θάλασσα του καθενός φτάνει τόσο μακριά όσο ο ορίζοντας του

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία ακόμη προσπάθεια να εμφυσήσει και στις νέες γενιές το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, μίλησε σήμερα στην τελετή παραλαβής των πτυχίων των αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας για άλλη μια φορά τη σημασία των θαλασσών για την Τουρκία.

«Η θάλασσα του καθενός είναι τόση όση και ο ορίζοντας του. Κάποιοι μπορεί να αποκαλούν όλους τους στόχους μας "όνειρα". Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη Γαλάζια Πατρίδα ως παραμύθι. Κάποιοι μπορεί να κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι τυχοδιώκτρια και αναζητά την περιπέτεια. Κάποιοι μπορεί να προσπαθούν να περιορίσουν το όραμα του έθνους μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και κάποιοι εξυπνάκηδες που φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν που λένε: "Τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική;". Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν αισθάνονται άνετα με το όραμα και τον αγώνα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα δώσουμε σημασία σε κανέναν από αυτούς. Θα κοιτάξουμε μπροστά, δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από τον ορίζοντα ούτε για μια στιγμή».

«Θα κάνουμε πράξη τα σχέδιά μας σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο»

Ο Ερντογάν συνέχισε τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των δικαιωμάτων της στη Γαλάζια Πατρίδα, κάνοντας σαφές ότι θα κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες και σχέδια που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ανεξάρτητα από τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, που κάποιοι αποκαλούν ‘παραμύθι’ μέχρι τέλους. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Ό,τι υπαγορεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη, ανεξάρτητα από το ποιος λέει τι».

Ο Ερντογάν στρατολογεί για τη Γαλάζια Πατρίδα: "Καμία θυσία δεν είναι μεγάλη"

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης του στρατού, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξουν οι νέοι αξιωματικοί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.

«Πιστεύω ότι ο στρατός μας έχει γίνει πολύ ισχυρότερος σήμερα σε σχέση με το χθες χάρη στη δική σας συμμετοχή. Θα διαδραματίσετε πολύ κρίσιμους ρόλους στην υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας», δήλωσε, προστάζοντας μάλιστα τους νέους ναυτικούς να μην αποφύγουν καμία θυσία, προκειμένου να δοξάσουν την Τουρκία και να προστατεύσουν τα δικαιώματα της χώρας στη Γαλάζια Πατρίδα.

«Δεν θα αποφύγετε καμία θυσία, προκειμένου να δοξάσετε την Τουρκία και να προστατεύσετε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας στη Γαλάζια Πατρίδα».

Η καρδιά του Ερντογάν θυμάται τους "γιους της Κομοτηνής"

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά σε ‘γεωγραφία της καρδιάς του, προκειμένου να αναδείξει την ιστορική συνέχεια και τους δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με περιοχές, οι οποίες κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αναφέρθηκε στους "γιους της Κομοτηνής" και άλλων πόλεων, που δεν βρίσκονται πλέον εντός των τωρινών συνόρων της Τουρκίας, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές για το τουρκικό έθνος λόγω ιστορικών και εθνοτικών δεσμών, ενώ παράλληλα θέλησε να υπενθυμίσει το αίσθημα του εθνικού χρέους που έχει η Τουρκία ακόμη και σήμερα για περιοχές, που θεωρεί μέρος της ευρύτερης ιστορικής κληρονομιάς της οθωμανικής αυτοκρατορίας...

«Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ ημών και των λαών, με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε τους δεσμούς μας με τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 ηρώα από 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης μια χώρα που φιλοξενεί τους γιους της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο μνημείο των Δαρδανελίων», ανέφερε.

Νέα υποβρύχια έως το 2029

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να επενδύει σε πολεμικές μηχανές, που θα ενισχύσουν τη θέση της χώρας του στη Μεσόγειο και πέρα από αυτή. Σήμερα ανακοίνωσε ξανά την καθέλκυση νέων υποβρυχίων για να επιδείξει τη χώρα του σε κυρίαρχη ναυτικής δύναμης.

"Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο H?z?r Reis το 2025 και το υποβρύχιο Murat Reis το 2026. Θα ολοκληρώσουμε τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια μας μέχρι το 2029".

Ο κόσμος θαυμάζει τον στρατό της Τουρκίας

Πέρα από τη ναυτική ισχύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει την ισχύ και τη δόξα του τουρκικού στρατού, θέλοντας να εδραιώσει την εικόνα της Τουρκίας ως μιας χώρας με αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή.

«Έχουμε έναν στρατό που όλος ο κόσμος θαυμάζει για τις ικανότητες αποτροπής και τις επιμελειατειακές του δυνατότητες. Είμαι πάντα υπερήφανος για τα ευγενή μέλη του ένδοξου στρατού μας. Εργαζόμαστε συνεχώς για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

«Η Τουρκία σε Ανατολή και Δύση»

Όσον αφορά τη διπλωματική του στρατηγική, ο Ερντογάν υπενθύμισε σήμερα και έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία ακολουθεί πάντα έναν δισδιάστατο δρόμο, ψάχνοντας οφέλη και σε Δύση και σε Ανατολή.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο της στρέφοντας την κατεύθυνσή της μόνο προς τη Δύση. Δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Ενώ ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση», υποστήριξε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα