Κόσμος|31.08.2024 17:41

Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε το μεγάλο μυστήριο: Βρήκε πού συνετρίβη η πτήση της Malaysian Airlines

Newsroom

Ο Βίνσεντ Λάιν, επικουρικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την «τέλεια κρυψώνα» της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines, η οποία εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, ενώ βρισκόταν στον αέρα.

Πού έπεσε το αεροπλάνο;

Ο Λάιν πιστεύει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο πιλότος κατηύθυνε το αεροσκάφος σκόπιμα σε μια βαθιά «τρύπα» 6.000 μέτρων (20.000 πόδια) στη Σπασμένη Κορυφογραμμή του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Λάιν, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Ερευνών του πανεπιστημίου, περιέγραψε την περιοχή του Broken Ridge ως «ένα πολύ ασταθές και επικίνδυνο ωκεάνιο περιβάλλον με στενές και απότομες πλαγιές, που περιβάλλεται από μεγάλες κορυφογραμμές και άλλες βαθιές κοιλότητες».

Η περιοχή αυτή είναι καλυμμένη με λεπτά ιζήματα, τα οποία συνιστούν «μια τέλεια κρυψώνα», όπως αναφέρει ο Λάιν, υποδηλώνοντας ότι ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah έριξε το αεροσκάφος εσκεμμένα με τους 239 επιβαίνοντες εκείνη τη στιγμή: 227 επιβάτες από 15 χώρες και 12 μέλη πληρώματος.

Ο Βίνσεντ Λάιν δημοσίευσε στο Linkedin: «Αυτή η μελέτη αλλάζει την αφήγηση για την εξαφάνιση του MH370 από μια αφήγηση χωρίς καμία ενοχή. Ο ιδιοφυής πιλότος παραλίγο να εκτελέσει μια απίστευτα τέλεια εξαφάνιση στον νότιο Ινδικό Ωκεανό». «Στην πραγματικότητα, θα είχε πετύχει, αν δεν ανακαλύπτονταν οι δορυφορικές επικοινωνίες» λέει.

Τι δείχνουν οι ζημιές στα φτερά του αεροσκάφους

Ο Λάιν σημείωσε επίσης ότι οι ζημιές στα φτερά του αεροσκάφους μοιάζουν με εκείνες που είχε το αεροπλάνο που ο πιλότος Chesley Sullenberger προσγείωσε επιτυχώς στον ποταμό Χάντσον το 2009.

Άλλοι ειδικοί έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο Zaharie Ahmad Shah, 53 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη σκόπιμη συντριβή του MH370, περιγράφοντας το περιστατικό ως «μια δολοφονία-αυτοκτονία σοκαριστικής κλίμακας», την οποία «διέπραξε λόγω προσωπικών προβλημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και ήταν έξαλλος λίγο πριν την πτήση προς το Πεκίνο, ενώ ένας συγγενής του είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούνται από διεθνείς αρχές σε μια περιοχή 46.332 τετραγωνικών μιλίων, το αεροσκάφος παραμένει αγνοούμενο για πάνω από μια δεκαετία.

Μερικά θραύσματα του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί από τότε και έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι – και ποιος – προκάλεσε την αλλαγή πορείας της πτήσης τον Μάρτιο του 2014.

Η σύζυγος του πιλότου, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσωπικά προβλήματα, ενώ άλλα μέλη της οικογένειας και φίλοι δηλώνουν ότι ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του και την εργασία του. Παρόλα αυτά, ο Λάιν υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πιλότος έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο και αναφέρει ότι «δικαιολογεί αναμφίβολα τον αρχικό ισχυρισμό, που βασίζεται σε λαμπρές, επιδέξιες και πολύ προσεκτικές αναλύσεις ζημιών από συντρίμμια από τον διακεκριμένο πρώην επικεφαλής ερευνητή αεροπορικών δυστυχημάτων, Larry Vance, και ότι το MH370 διέθετε καύσιμα, με τους κινητήρες να λειτουργούν όταν υποβλήθηκε σε μια αριστοτεχνική “ελεγχόμενη πτώση” και όχι σε μια σύγκρουση υψηλής ταχύτητας χωρίς καύσιμα».

Ο Λάιν τονίζει ότι η έρευνά του παρέχει συγκεκριμένη τοποθεσία για το σημείο όπου μπορεί να έχει καταλήξει το αεροσκάφος και καλεί τις μελλοντικές έρευνες να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του Νότιου Ινδικού Ωκεανού.

αεροσκάφοςαεροπλάνοMalaysia Airlinesπτήση Malaysia Airlinesειδήσεις τώρα