Κόσμος|31.08.2024 20:24

Τα... ατσάλινα όνειρα του Ερντογάν για την Ουράνια Πατρίδα

Μαρία Ζαχαράκη

Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες του και στο τρίτο ‘όπλο’ στρατού, δηλ. προς τους Τούρκους πιλότους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα οδηγήσουν (και) στην αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας.

Μιλώντας στους νέους αεροπόρους, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο τους στην προστασία της «Ουράνιας Πατρίδας».

«Οι αεροπόροι μας, που αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για εμάς με τα ατσάλινα φτερά τους, διαδραματίζουν επίσης πολύ κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της Ουράνιας Πατρίδας. Η πολεμική μας αεροπορία αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες στην εξάλειψη των απειλών κατά της ασφάλειας της χώρας μας, ιδίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πολεμική μας αεροπορία σε κάθε τομέα με το σύνθημα “Το μέλλον βρίσκεται στους ουρανούς”».

Η Τουρκία πετάει ψηλά με τα drones

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε για άλλη μια φορά και με περισσή υπερηφάνεια την επίδοση της Τουρκίας στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προβάλλοντας τις επιτυχίες της χώρας του στην παγκόσμια αμυντική αγορά.

Ο Τούρκος πρόεδρος προετοίμασε παράλληλα και για τη μελλοντική εισαγωγή του Κόκκινου Μήλου και του Anka-3 στο οπλοστάσιο της χώρας.

«Η δυναμική που έχουμε επιτύχει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθείται με δέος όχι μόνο από φιλικούς και αδελφικούς λαούς, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, είμαστε μία από τις τρεις ή τέσσερις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στον τομέα αυτό. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγονται από τις εταιρείες μας χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, από την Ευρώπη έως την Ασία και από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή. Με τη θέση σε λειτουργία του Κόκκινου Μήλου και του Anka-3, τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμή, θα γίνουμε παίκτες και σε μια νέα κατηγορία σε αυτόν τον τομέα».

Ο Ατσάλινος Θόλος αψηφά τον Σιδερένιο

Παρουσιάζοντας τον «Ατσάλινο Θόλο» ως την τουρκική απάντηση στον γνωστό «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και θωράκιση της χώρας του με πιο προηγμένα συστήματα.

«Θεού θέλοντος, θα υλοποιήσουμε το έργο μας Ατσάλινος Θόλος, το οποίο θα αναπτύξουμε με όλα τα στοιχεία του. Κάποιοι έχουν Σιδερένιο θόλο, εμείς θα έχουμε Ατσάλινο θόλο. Τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας, που θα ενταχθούν στον Ατσάλινο Θόλο, θα επιτρέψουν σε όλα τα όπλα μας να λειτουργούν ενιαία. Προσπαθούμε να παράγουμε, να αναπτύσσουμε ή να προμηθευόμαστε με ό,τι χρειάζεται η πολεμική μας αεροπορία για την άμυνα της πατρίδας, από πυραύλους μέχρι συστήματα αεράμυνας, χωρίς δισταγμό».

Σιγή ιχθύος για F-35 και S-400

Αποφεύγοντας επιτηδευμένα την όποια αναφορά σε F-35 και S-400, ο Ερντογάν περιορίστηκε στο να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δημιουργεί τη δική της αμυντική ισχύ στον αέρα.

Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μας πρότζεκτ. Αναπτύσσουμε το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουμε τα F-16 μας στο πλαίσιο του έργου Οζγκιούρ».

«Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο... ανεξάρτητους»

Η ανεξαρτησία της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ήταν ένα ακόμα σημαντικό σημείο της ομιλίας Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για τα εμπάργκο της Δύσης.

«Δεν αναφέρω εδώ τα κρυφά και φανερά εμπάργκο και τους εξαγωγικούς περιορισμούς που έχουμε υποστεί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Θα ήθελα επίσης να πω ότι από την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο μέχρι τις διασυνοριακές επιχειρήσεις μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίσαμε πάντα τα ίδια εμπόδια. Πάντα αμφιλεγόμενες στάσεις. Θεός φυλάξοι, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε ξανά την ίδια κατάσταση, αν η χώρα μας αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Επομένως, ό,τι κάνουμε ως κράτος, το κάνουμε υπό το πρίσμα αυτών των πικρών εμπειριών του παρελθόντος. Δεν βασιζόμαστε σε κανέναν άλλον εκτός από τις δικές μας ικανότητες και δυνάμεις».

Αλληλεγγύη από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε επίσης να προβάλει τη Τουρκία ως αδιαμφισβήτητο αρωγό και προασπιστή της Λιβύης, της Σομαλίας και του Κατάρ, χώρες που αποκαλεί επιμόνως "φίλους και αδελφούς".

«Αποτρέψαμε τον αδελφό λιβυκό λαό από το να υποφέρει ακόμη περισσότερο με την υποστήριξή μας στη νόμιμη κυβέρνηση κατά των πραξικοπηματιών στη Λιβύη. Από τη Σομαλία μέχρι το Κατάρ, είμαστε αλληλέγγυοι με τους φίλους και τους αδελφούς μας, όπου μας χρειάζονται», δήλωσε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα