Κόσμος|01.09.2024 07:12

Ο Ερντογάν ρίχνει ξανά στο τραπέζι τη Γαλάζια Πατρίδα και επαναφέρει την επεκτατική ρητορική - Η αναφορά στη Θράκη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε μετά από καιρό τη Γαλάζια Πατρίδα σε ομιλία που έδωσε στη Ναυτική Ακαδημία και έδειξε ότι η σημασία των θαλασσών είναι πολύ μεγάλη για τη σημερινή Τουρκία.

Δεν θα υπολογίσει κανέναν διεθνή παράγοντα

Είπε ότι η Τουρκία δεν έχει σύνορα, έτσι και η θάλασσα του καθενός φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει ο ορίζοντάς του, δηλαδή είναι αμέτρητη χωρίς όρια.

Κάτι που είπε ο Ερντογάν ακούστηκε έως και... αναθεωρητικό. Είπε ότι η θάλασσα μιας χώρας φτάνει μέχρι το όραμα που έχει αυτή η χώρα και πολύ περισσότερο βέβαια ο ηγέτης της.

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά το όραμα του Ερντογάν δεν περιορίζεται στα επίσημα σύνορα της Τουρκίας...

Ανέφερε μάλιστα ότι θα κάνει πράξη όλα τα σχέδια που έχει και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αν το επιτάσσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που επίσης ακούστηκε απειλητικό μετά από καιρό «ανεξάρτητα από το ποιος λέει τι», όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή δεν θα υπολογίσει κανέναν διεθνή -κυρίως- παράγοντα.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά στρατολόγησε τους νέους της πατρίδας του και τους πρόσταξε μάλιστα ως «αρχιστράτηγος» της χώρας, όπως αυτό-αποκαλέστηκε, να μην υπολογίσουν καμία θυσία όταν πρόκειται για τη Γαλάζια Πατρίδα.

Νέες αναφορές στη Θράκη

Και βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε ούτε τη Θράκη και ειδικά «τους γιους της Κομοτηνής», όπως είπε συγκεκριμένα, για να δείξει τους δεσμούς που υπάρχουν ακόμη με περιοχές οι οποίες κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η σύγχρονη Τουρκία έχει χρέος να τις προστατεύει.

Και όσον αφορά τη διπλωματική του στρατηγική, το όραμα του Ερντογάν ήταν πάλι ευρύ. Έστειλε μήνυμα ότι θα συνεργάζεται και με Δύση και με Ανατολή κι ότι κανείς δεν μπορεί να την υποχρεώσει να επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό που έκανε πάντα δηλαδή η Τουρκία... τον επιτήδειο ουδέτερο.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΘράκηειδήσεις τώρα