Κόσμος|31.08.2024 22:08

Η Τουρκία δώρισε στρατιωτικό εξοπλισμό στο στρατό της Βόρειας Μακεδονίας - Επενδύει στη φιλία με... όπλα

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια κίνηση ενίσχυσης της στρατηγικής της επιρροής στα Βαλκάνια και ως έμμεση απάντηση στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία προχώρησε σε δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Η επιχορήγηση περιλαμβάνει ένα εκτενές φάσμα τεχνολογίας, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό ranger. Σύμφωνα με ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα επιδιώκει να αντισταθμίσει τη στενή ελληνο-αμερικανική συμμαχία με κινήσεις αντιπερισπασμού σε μία χώρα, με την οποία η Αθήνα δεν έχει και τις πιο φιλικές σχέσεις.

Υπουργός Άμυνας Βόρειας Μακεδονίας: Μια μακροχρόνια φιλία με στρατηγικούς δεσμούς

Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του εξοπλισμού, ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Vlado Misajlovski, υπενθύμισε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ξεπερνούν τα 30 χρόνια. Αναγνώρισε την επιχορήγηση της Τουρκίας ως επιβεβαίωση της διαρκούς φιλίας, ενώ παράλληλα επισήμανε την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της χώρας του με σύγχρονο εξοπλισμό.

«Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία μεταξύ των λαών μας. Εκ μέρους του λαού και του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος για αυτή την επιχορήγηση, η οποία θα ενισχύσει την ικανότητα του στρατού μας και έτσι θα ενισχύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της συμμαχίας».

Αλληλεγγύη ή στρατηγική;

Ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε τη σημαντική υποστήριξη της Τουρκίας σε κρίσιμες στιγμές, όπως στην πρόσφατη καταπολέμηση των πυρκαγιών και στην κρίση του κορονοϊού.

«Δεν ξεχνάμε την αλληλεγγύη σας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού το 2020. Ομοίως, την υποστήριξή σας στην καταπολέμηση των πυρκαγιών που κατέκλυσαν πρόσφατα το κράτος μας. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε αεροπορική υποστήριξη με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο».

Η Τουρκία, στρατιωτικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βόρειας Μακεδονίας, υποστράτηγος Sashko Lafchiski, δήλωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί «πυλώνα» και ευχήθηκε για την Ημέρα της Νίκης στις 30 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο μια τουρκική γιορτή, αλλά και ένα σύμβολο της δύναμης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τονίζοντας ότι συναντήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν την εταιρική σχέση που τους έχει αποφέρει πολλά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Λαφτσίσκι πρόσθεσε: "Η Τουρκία είναι η αδελφή μας χώρα που έχει δείξει ειλικρινή υποστήριξη και φιλία πολλές φορές. Η συνεχής βοήθεια που λαμβάνουμε από την Τουρκία για την ανάπτυξη της αμυντικής μας ικανότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Η ενίσχυση των δυνατοτήτων της στρατιωτικής μας δύναμης είναι το κλειδί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας μας. Η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί πυλώνα αυτής της διαδικασίας".

Τούρκος πρέσβης: Πιο ενισχυμένοι οι δεσμοί

Ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια, Φατίχ Ουλουσόι μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους συμμετέχοντες και τόνισε την αποφασιστικότητά τους να αυξήσουν τη συνεργασία και την υποστήριξη τη νέα περίοδο.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που η παράδοση συνέπεσε με την Ημέρα της Νίκης στις 30 Αυγούστου, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία για την Τουρκία.

"Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας αντλούν τη δύναμή τους από τους βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς. Το γεγονός ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκίας, αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Λύκειο Μαναστίρ είναι μια από τις εκδηλώσεις των βαθιά ριζωμένων σχέσεών μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιραστήκαμε τις δυνατότητές μας στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας με φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και οι αδελφοί και οι αδελφές μας", δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης, προσθέτοντας ότι έχουν οικοδομήσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε ισχυρά θεμέλια, καθιερώνοντας μια πολύ παραγωγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, όπως και σε κάθε τομέα από την ανεξαρτησία της.

Απάντηση στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα αντεπιτίθεται στρατηγικά στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρουν, με πάνω από χίλια αμερικανικά άρματα να παρατάσσονται μόλις 45 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, η Άγκυρα απαιτείται να αντιδράσει  και να αντισταθμίζει την αμερικανική στρατιωτική επιρροή στην περιοχή με «εξαιρετικά έξυπνες κινήσεις» στην ίδια περιοχή.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒόρεια Μακεδονίαειδήσεις τώρα