Κόσμος|02.09.2024 05:00

Η έμπνευση της Lufthansa που θα συζητηθεί: Συνθετικό δέρμα καρχαρία κάνει τα αεροπλάνα πιο αεροδυναμικά

Newsroom

Η έμπνευση της Lufthansa να κάνει τα αεροπλάνα της πιο αεροδυναμικά, χρησιμοποιώντας ένα συνθετικό υλικό που μιμείται το δέρμα του καρχαρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αεροπορικών εταιριών που αναμένουν τα αποτελέσματά της!

Το υλικό ονομάζεται AeroSHARK και χρησιμοποιείται ήδη σε 17 αεροσκάφη που ανήκουν στη Lufthansa και στις θυγατρικές της, τα οποία έχουν πετάξει συνολικά πάνω από 100.000 ώρες, αναφέρει το Futurism.com.

Η ιδιαιτερότητα με το δέρμα του καρχαρία

Το δέρμα καρχαρία έχει χρησιμοποιηθεί ως γυαλόχαρτο, εξαιτίας των μικροσκοπικών λεπιών σε σχήμα V που ονομάζονται πλακοειδή λέπια ή δερματικά δόντια. Η τοποθέτησή τους με προσανατολισμό προς τα πίσω, δίνει υδροδυναμικά πλεονεκτήματα στον καρχαρία, καθώς μειώνουν την αντίσταση του νερού όταν εκείνος κολυμπάει προς τα μπροστά.

Οι ιδιότητες μείωσης της αντίστασης του δέρματος του καρχαρία έχουν προκαλέσει πειραματισμούς με συνθετικά υλικά εδώ και δεκαετίες – σε στολές κολύμβησης, σε θαλάσσια σκάφη, τώρα και σε αεροσκάφη.

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η τεχνολογία της Lufthsansa φαίνεται ήδη να παρέχει απτά οφέλη. Η αεροπορική εταιρεία ισχυρίζεται ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών, τα αεροσκάφη θα εξοικονομήσουν το καθένα περίπου 8.300 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – το ισοδύναμο 46 πτήσεων από τη Βιέννη στη Νέα Υόρκη.

Εκτός από τα τέσσερα νέα αεροσκάφη, που θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο, η Lufthansa έχει εξοπλίσει άλλα 17 αεροσκάφη με AeroSHARK.

αεροπλάνοLufthansaειδήσειςειδήσεις τώρα