Κόσμος|01.09.2024 15:31

Ένας στρατηγικός εφιάλτης: Πώς το Άκουγιου απειλεί το ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Η ρωσική συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο Άκουγιου στην Τουρκία αποδεικνύεται ένας στρατηγικός εφιάλτης για το ΝΑΤΟ. Ενώ οι S-400 έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, η υποτιμημένη συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αναδεικνύεται σε ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη συμμαχία.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, Γκιονούλ Τολ στους FT, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει το Άκουγιου ως το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας του, η πραγματικότητα είναι ότι ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αποκτά μακροπρόθεσμο έλεγχο σε στρατηγικές υποδομές σε μια χώρα του ΝΑΤΟ για τα επόμενα τουλάχιστον 60 χρόνια. Η ανησυχία για την εγγύτητα του εργοστασίου σε κρίσιμες βάσεις του ΝΑΤΟ, όπως η αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ και του Κιουρετζίκ, καθιστά την ανάγκη αφύπνισης του ΝΑΤΟ πιο επιτακτική από ποτέ, προειδοποιεί, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γιανκί Μπαγτζίογλου.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ζητήσει να τοποθετήσει το ρωσικό προσωπικό κοντά σε αυτές τις κρίσιμες υποδομές ή ακόμη και να απαιτήσει τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας τους.

Ο Τολ προτείνει ως λύση την ενίσχυση των πιέσεων στις δυτικές αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν στην Τουρκία εναλλακτικά έργα πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών κινδύνων που θέτει η ρωσική επένδυση στην Τουρκία.

ΤουρκίαΝΑΤΟΑκούγιουειδήσεις τώρα