Κόσμος|01.09.2024 18:12

Ισραήλ: Απεργία για τους νεκρούς ομήρους από το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας

Newsroom

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία του Ισραήλ προκήρυξε γενική απεργία μετά τον θάνατο των έξι ομήρων στη Γάζα, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση για να έρθει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η ισραηλινή ομοσπονδία εργαζομένων, Histadrut, θα συμμετάσχει στη γενική απεργία τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Συνάντηση με τις οικογένειες των ομήρων

Ο πρόεδρος της Histadrut, Arnon Bar-David, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τις οικογένειες των ομήρων στην έδρα της οργάνωσης στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων είχε νωρίτερα ζητήσει από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας να συμμετάσχει στην απεργία, αφού είχε καλέσει το κοινό «να συμμετάσχει σε μια μαζική διαδήλωση».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε προηγουμένως προτρέψει για μια ευρεία απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων. Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε κάθε Ισραηλινό «του οποίου η καρδιά ράγισε σήμερα το πρωί» να παρευρεθεί σε διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα. Ζήτησε επίσης από την Histadrut, τις επιχειρήσεις και τους δήμους να συμμετάσχουν στην απεργία.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων από τη Γάζα.

«Είναι πολύ αργά για τους απαχθέντες που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», έγραψε στο Χ ο Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στους έξι ομήρους, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν σήμερα.

Οι όμηροι που παραμένουν στην αιχμαλωσία της Χαμάς πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και να ακυρώσει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διατηρήσει στρατεύματα κατά μήκος του νότιου άκρου της Γάζας. Ο Νετανιάχου επιμένει στην παραμονή των στρατευμάτων εκεί για να αποτρέψει τη Χαμάς από το να εισάγει λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, γεγονός που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Ο Γκάλαντ έχει πολλές φορές διαφωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σχετικά με την αναγκαιότητα μιας εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, αναφέρει το SkyNews. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο από τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα έχει πεθάνει, ενώ η τύχη των υπολοίπων παραμένει άγνωστη.

ΙσραήλΧαμάςΜπενιαμίν Νετανιάχουειδήσεις τώρα