Κόσμος|01.09.2024 18:58

Ρωσία: Στις φλόγες ενεργειακά εργοστάσια της χώρας μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drone

Newsroom

Η Ουκρανία πραγματοποίησε μια σειρά από μεταμεσονύκτιες επιθέσεις με drones στη Ρωσία, με αποτέλεσμα δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις να παραδοθούν στις φλόγες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 158 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε 15 διαφορετικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι τα drones καταρρίφθηκαν και εξουδετερώθηκαν, αλλά η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Μόσχα σε έναν «ξεχωριστό τεχνικό χώρο», όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Ο Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 drones είχαν στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε απόσταση 120 χιλιομέτρων, στην περιοχή Τβερ κοντά στον ενεργειακό σταθμό του Κονάκοβο.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι ουκρανικά drones προσπάθησαν να χτυπήσουν την ενεργειακή μονάδα Κασίρα κοντά στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν φωτιές, ζημιές ή απώλειες.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις επιθέσεις αυτές, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν αυξήσει τα πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας τους τελευταίους μήνες, εξαπολύοντας τακτικά πολλαπλά drones σε στόχους στρατηγικής σημασίας κάθε εβδομάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ δικαιολογεί την ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, επικαλούμενος το δικαίωμα του Κιέβου στη νόμιμη άμυνα.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα αυτό δεν σταματάει στα σύνορα», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα ουκρανικά σχέδια και δεν διαδραμάτισε ρόλο σε αυτά.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πως η Ουκρανία έχει αναλάβει ένα ρίσκο με την προέλαση στο ρωσικό έδαφος, αλλά εξηγεί πως πρόκειται για απόφαση του Κιέβου. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων», λέει ο Στόλτενμπεργκ.

«Όπως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενέχει κινδύνους. Αλλά η Ουκρανία αποφασίζει το πώς θα αμυνθεί», συμπληρώνει.

Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως θα απαντήσει στην ουκρανική «πρόκληση», προειδοποιώντας παράλληλα τη Δύση ότι «παίζει με τη φωτιά».

Ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και έκτοτε συνεχίζουν την προέλασή τους, ενώ ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία φιλοδοξώντας να φθάσουν στον στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ.

Ρωσίαειδήσεις τώραΜόσχαΟυκρανία