Κόσμος|01.09.2024 20:04

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Famagusta: «Το Netflix στοχοποιεί τους Τούρκους που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η σειρά με τίτλο "Famagusta", η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσθέτει ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από ελληνοκυπριακές συμμορίες την περίοδο 1963-74. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά που έγιναν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους μας και τους ήρωές μας».

Σχολιάζοντας η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι «το Netflix, το οποίο αγνοεί κατά καιρούς τις ευαισθησίες της Τουρκίας στις παραγωγές του, υπέγραψε και πάλι ένα σκάνδαλο. Η σειρά με τίτλο "Famagusta", η οποία διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο μέσα από ελληνοκυπριακές θέσεις, θα προβάλλεται στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου».

«Μαύρη προπαγάνδα, επέμβαση που έφερε την ειρήνη»

Επικρίσεις για την απόφαση του Netflix να προσθέσει στη βιβλιοθήκη του τη σειρά του Mega «Famagusta» εξέφρασαν στο μεταξύ τόσο ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Και οι δύο επιμένουν να αρνούνται την τουρκική εισβολή, αποκαλώντας την «ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ ισχυρίζονται ότι η σειρά αλλοιώνει τα πραγματικά γεγονότα.

Τσελικ: Επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη

«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Ομέρ Τσελικ.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα.  Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

Για «μαύρη προπαγάνδα» μιλά ο Τατάρ

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ο Τατάρ κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα που δυσφημεί την επιχείρηση στην Κύπρο».

«Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες. Βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με ικανοποίησε. Δεν τους ταιριάζει καθόλου να είναι το Netflix εργαλείο σε ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός με μονόπλευρη οπτική» υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία», για να προσέσει πως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή».

Ο Τατάρ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε σφαγές τουρκοκυπρίων πριν το 1974 και επιχείρησε για μία ακόμα φορά παραλληλισμό με τα γεγονότα στη Γάζα, υποστηρίζοντας για το Κυπριακό ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν ενεπλάκησαν στο θέμα και ότι Τουρκοκύπριοι σφαγιάστηκαν».

Υποστήριξε ότι πρέπει να κάνει και η πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους «διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές για να εξηγήσουμε το δικό μας θέμα».

«Κάνουν προπαγάνδα με τον τρόπο τους. Μπορούν να εντυπωσιάσουν κάποιο κοινό. Από την άλλη, πρέπει να δείξουμε του λόγου το αληθές με την αντίθετη σειρά», όπως είπε.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι οι κυβερνώντες της Ελλάδας και της Κύπρου «εγκαθίστανται σε καίριες θέσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεράστια ΕΕ εναντίον μας. Όπως οι Εβραίοι διαδίδουν την προπαγάνδα τους για τα γεγονότα της Γάζας, υπάρχει ελληνικό και ελληνικό χέρι σε αυτό. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αντιδράσεις».

Γιλμάζ: Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να καλυφθούν με σενάρια

«Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να καλυφθούν με σενάρια. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ροής δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο για την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

«Οι θηριωδίες της ελληνοκυπριακής ΕΟΚΑ, η οποία επιχείρησε πραξικόπημα με όνειρα Ένωσης και κατέσφαξε τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, δεν ήταν ταινία αλλά πραγματικότητα. Τα ίχνη αυτής της σκληρότητας φαίνονται ακόμη και σήμερα καθαρά στην ΤΔΒΚ και υπάρχουν ακόμη μαζικοί τάφοι Τουρκοκυπρίων», συνέχισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να αλλάξουν το ειρηνικό περιβάλλον που ξεκίνησε με την ειρηνευτική επιχείρηση και διήρκεσε μισό αιώνα, και την πραγματικότητα του κράτους της ΤΔΒΚ στο πεδίο.

Χωρίς την ειρηνευτική επιχείρηση, ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι σφαγές στη Γάζα σήμερα δεν θα γίνονταν στους Τουρκοκύπριους, όταν τους δοθεί η ευκαιρία!»

ΤουρκίαΚύπροςNetflixΚυπριακόειδήσεις τώρα