Κόσμος|01.09.2024 20:23

Νεκρή η διάσημη φάλαινα «κατάσκοπος» Hvaldimir: Φέρεται να εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό στρατό

Newsroom

Η φάλαινα μπελούγκα με το παρατσούκλι Hvaldimir, η οποία φέρεται να είχε εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό ως κατάσκοπος, βρέθηκε νεκρή, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Σεμπάστιαν Στραντ, ιδρυτής της Marine Mind, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με την προστασία των φαλαινών, ανέφερε ότι εντόπισε το νεκρό σώμα του θαλάσσιου θηλαστικού στις ακτές της Νορβηγίας.

Αν και η αιτία θανάτου της φάλαινας παραμένει αδιευκρίνιστη, ο Στραντ παρατήρησε ότι το σώμα του ζώου ήταν γεμάτο ουλές, που υποψιάζεται ότι προκλήθηκαν από πουλιά ή άλλα θαλάσσια ζώα.

«Είναι πολύ λυπηρό. Ο Hvaldimir άγγιξε τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, όχι μόνο στη Νορβηγία», δήλωσε.

Γιατί πιστεύουν ότι ήταν κατάσκοπος

Η φάλαινα είχε εντοπιστεί το 2019 να κολυμπά στα βόρεια της Νορβηγίας φορώντας ειδικό μηχανισμό με κάμερα και γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη ως «φάλαινα κατάσκοπος».

Λόγω των φημών ότι είχε εκπαιδευτεί από τη Ρωσία ως κατάσκοπος, της δόθηκε το όνομα Hvaldimir, που προέρχεται από τη νορβηγική λέξη «hval» (φάλαινα) και το όνομα Vladimir.

Το 2018, όταν ανακαλύφθηκε από Νορβηγούς, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η φάλαινα μπελούγκα, η οποία φορούσε λουριά και ενοχλούσε ψαράδες στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας, πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από τον ρωσικό στρατό.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας επενέβησαν, καθώς οι ψαράδες είχαν αναφέρει ότι η φάλαινα χτυπούσε τις βάρκες τους με το κεφάλι και έκοβε τα δίχτυα τους κοντά στο νησί Ινγκόγια στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Martin Biuw από το ινστιτούτο δήλωσε στο νορβηγικό δίκτυο NRK:

«Αν αυτή η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία —και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να το πιστεύουμε— τότε είναι πιθανό να εμπλέκεται το ναυτικό και όχι οι Ρώσοι επιστήμονες».

Ο Biuw εξήγησε ότι επιστήμονες πολίτες δεν θα τοποθετούσαν λουριά σε θαλάσσια ζώα.

Το 2018, οι ειδικοί του ινστιτούτου, μαζί με αξιωματούχους της νορβηγικής κυβέρνησης, χρησιμοποίησαν φιλέτα μπακαλιάρου για να προσελκύσουν τη φάλαινα και στη συνέχεια αφαίρεσαν το λουρί της, το οποίο έφερε την επιγραφή «Equipment St. Petersburg» στα αγγλικά.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το λουρί είχε υποδοχή για κάμερα GoPro και πιθανόν χρησιμοποιούνταν για τη στήριξη εξοπλισμού παρακολούθησης, όπως κάμερες ή άλλοι αισθητήρες θαλάσσιας παρατήρησης.

Ρωσίαφάλαινακατάσκοποςειδήσεις τώρα