Κόσμος|02.09.2024 09:53

Αποκαλυπτικές εικόνες από τον Τιτανικό: Διαλύεται στον βυθό το διάσημο ναυάγιο

Newsroom

Η πλώρη του Τιτανικού, αποτελεί με βεβαιότητα το πιο διάσημο κομμάτι του θρυλικού ναυαγίου, με την διάσημη ταινία του Τζέημς Κάμερον να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην υστεροφημία της. Πλέον και αυτή όπως και το υπόλοιπο υπερωκεάνιο σταδιακά αποσυντίθεται σε βάθος 3.784 μέτρων.

Μία νέα αποστολή στο ναυάγιο που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 με αποτέλεσμα να χαθούν 1.500 ζωές πραγματοποιήθηκε αυτό το καλοκαίρι με χρήση υποβρυχίων  ρομπότ και αποκάλυψε τα αποτελέσματα της αργής διάβρωσης του μετάλλου και της αποσύνθεσης του πλοίου.

«Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός;»

«Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλώς εμβληματική – έχετε όλες αυτές τις στιγμές στην ποπ κουλτούρα – και αυτό σκέφτεστε όταν σας έρχεται το μυαλό το ναυάγιο. Και δεν φαίνεται πια έτσι», είπε η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, την εταιρεία που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της επιδείνωσης που συμβαίνει καθημερινά. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: «Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός;» Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά τον παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο».

Η ομάδα πιστεύει ότι το τμήμα του κιγκλιδώματος σύμφωνα με το BBC, το οποίο έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα (14,7 πόδια), έπεσε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Τόσο οι εικόνες όσο και  μια ψηφιακή σάρωση από μια αποστολή του 2022 που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan και τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ Atlantic Productions, δείχνουν ότι το κιγκλίδωμα ήταν ακόμα στερεωμένο – αν και είχε αρχίσει να λυγίζει. «Κάποια στιγμή το μέταλλο υποχώρησε και έπεσε», είπε η Tomasina Ray.

Οι κρυμμένοι θησαυροί

Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από τα συντρίμμια, μερικά από τα οποία εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σχεδιάζουν να επιστρέψουν για να ανακτήσουν περισσότερα. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι το ναυάγιο είναι ένα τόπος ανάπαυσης που πρέπει να μείνει ανέγγιχτος. «Η εύρεση του αγάλματος της Ντιάνας είναι το τέλειο επιχείρημα κατά της αφήγησης του Τιτανικού να παραμείνει αμετάβλητος», δήλωσε ο Πένκα.

«Αυτό ήταν ένα έργο τέχνης που προοριζόταν να το βλέπει και να το εκτιμά ο κόσμος. Και τώρα αυτό το όμορφο κομμάτι τέχνης βρίσκεται στο βυθό του ωκεανού… στο απόλυτο σκοτάδι όπου ήταν για 112 χρόνια. Να φέρουμε τη Ντιάνα πίσω ώστε να τη δουν οι άνθρωποι, να εκτιμήσουν την αξία του, να πυροδοτήσει την αγάπη για την ιστορία, την κατάδυση, τη διατήρηση, τα ναυάγια, τη γλυπτική. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το αφήσω στον βυθό του ωκεανού», κατέληξε.

ναυάγιοέρευνεςΤιτανικόςειδήσειςειδήσεις τώρα