Κόσμος|02.09.2024 11:56

Ισραήλ: Lockdown και Μπάιντεν πιέζουν τον Νετανιάχου για εκεχειρία - Έρχεται τελεσίγραφο

Newsroom

Η πρώτη πανεθνική γενική απεργία στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου, βρίσκεται σε εξέλιξη, εν μέσω οργής των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα, μετά και την ανακάλυψη των σορών έξι ομήρων.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, Histadrut, επέβαλε πανεθνική γενική απεργία από τις 6 το πρωί της Δευτέρας με σκοπό να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου και να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή και η πίεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν εντείνεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, από την Κυριακή. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας –  τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας “τελεσίγραφο”, την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες

Σε «lockdown» η χώρα

Οι κυβερνητικές και δημοτικές υπηρεσίες έκλεισαν, όπως και τα σχολεία και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Histadrut, Arnon Bar-David, ανέφερε σε δήλωσή του: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η παρέμβασή μας μπορεί να ταρακουνήσει αυτούς που πρέπει να ταρακουνηθούν».

«Η συμφωνία (για κατάπαυση πυρός στη Γάζα) δεν προχωρά λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Οι δήμαρχοι του Τελ Αβίβ και της γειτονικής πόλης Γκιβαταγίμ ανακοίνωσαν ότι οι δήμοι απεργούν επίσης με απαίτηση την επιστροφή των ομήρων, ενώ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες περιοχές.

Καθηλωμένες οι πτήσεις 

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, αναφέρθηκε ότι έκλεισε στις 8 π.μ. τοπική ώρα για δύο ώρες και οι προγραμματισμένες πτήσεις είναι ακόμα  καθηλωμένες εδώ και ώρες. 

Εξαιρέσεις γίνονται για επτά πτήσεις προς προορισμούς στις ΗΠΑ και επιτρέπεται η απογείωσή τους από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τελεσίγραφο σε Ισραήλ και Χαμάς 

Εκτός από τους Ισραηλινούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εντείνει την πίεση για να υπάρξει συμφωνία αυτή τη φορά. 

Οι ΗΠΑ συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας – τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας «τελεσίγραφο», την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες.

Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ιδιωτικές και ευαίσθητες διαβουλεύσεις.

«Δεν μπορείς να συνεχίζεις επ’ αόριστον αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν πάνω στην τελική πρόταση πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από τη Ράφα.

«Θα εκτροχιάσει αυτό τη συμφωνία; Όχι. Αντίθετα, θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον επείγον χαρακτήρα σε αυτή την τελική φάση, στην οποία βρισκόμασταν ήδη».

Ογκώδεις διαδηλώσεις 

Σημειώνεται πως αυτή η μεγάλη μαζική δράση των Ισραηλινών έρχεται μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Κυριακής στο Τελ Αβίβ.

Δεκάδες αστυνομικοί προσπάθησαν να περιορίσουν τη διαμαρτυρία, αλλά δεν μπόρεσαν να την απωθήσουν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνελήφθησαν χτες το βράδυ 29 άτομα. Το συνδικάτο προκήρυξε την απεργία μετά την υποστήριξη της ομάδας εκστρατείας του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, προκειμένου να αναγκάσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ υποστήριξε επίσης την κίνηση.

«Αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις, το σαμποτάζ και οι δικαιολογίες στις πολύμηνες προσπάθειες διαμεσολάβησης, οι έξι όμηροι πιθανότατα θα ήταν ακόμη ζωντανοί», αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας.

Πλήγμα στην οικονομία του Ισραήλ 

Η μεγάλη απεργία, όπως αναφέρει η Guardian, θα επηρεάσει τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, και θα προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Την Κυριακή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γενικός εισαγγελέας, Gali Baharav-Miara, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά των απεργών.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, απευθύνθηκε στον γενικό εισαγγελέα την Κυριακή ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η απεργία θα έβλαπτε την οικονομία και δεν είχε νομική βάση, καθώς ο κύριος στόχος της ήταν να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική για την κρατική ασφάλεια.

Μαζική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

Την ίδια ώρα, πολλοί διαδηλωτές κατακλύζουν το βόρειο Τελ Αβίβ με αίτημα συμφωνία για τους ομήρους. Περισσότερα από 1.000 άτομα βρίσκονται στη βόρεια είσοδο της πόλης, η οποία είναι αποκλεισμένη, σύμφωνα με το Times of Israel.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο, μια γυναίκα φωνάζει τα ονόματα και των 101 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και το πλήθος απαντά «τώρα!» σε κάθε ένα όνομα.

Πολλοί κάθονται ή ξαπλώνουν στο δρόμο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία προς όλες τις κατευθύνσεις, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα και τα οχήματα όσων έχουν ιατρικές ανάγκες.

Αντιδιαδήλωση στο γραφείο του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Παράλληλα, μέλη των οικογενειών πεσόντων βρίσκονται μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, σε μια αντιδιαδήλωση κατά της εθνικής απεργίας που προκήρυξε η εργατική ομοσπονδία Histadrut.

«Το κλείσιμο της οικονομίας είναι βραβείο για τη Χαμάς», φωνάζουν οι διαδηλωτές, που κρατούν αφίσες με φωτογραφίες των πεσόντων, καθώς οι φρουροί κλείνουν τις πύλες του κυβερνητικού συγκροτήματος.

«Αυτό ενθαρρύνει την τρομοκρατία», λέει ένας διαδηλωτής, δηλώνοντας ότι «όλοι μας πρέπει να είμαστε μαζί... ενάντια στην τρομοκρατία και όχι ενάντια στην κυβέρνηση» και ότι η κυβέρνηση απαιτεί υποστήριξη για τη χρήση στρατιωτικής πίεσης μέχρι να επιτευχθεί η νίκη. 

Χαμάςσυμφωνίαειδήσεις τώρακατάπαυση πυρόςΙσραήλΛωρίδα της Γάζας