Κόσμος|02.09.2024 14:39

Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κρυφή άσκηση στη Μεσόγειο και τους S-400 - «Κάνουν τους νεκρούς»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και υπεύθυνος στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική του CHP, που δεν δίστασε πρόσφατα να αμφισβητήσει ανοιχτά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αποκαλώντας την «παραμύθι», αντέδρασε έντονα στην επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να κρατήσει μυστική την κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Wasp και το πρώτο αμφίβιο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, Αναντολού, στην ανατολική Μεσόγειο. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X, τόνισε ότι η άσκηση αυτή εκθέτει για ακόμα μια φορά την υποκριτική χειραγώγηση της αντίληψης από την κυβέρνηση του AKP.

«Η σημασία αυτής της κοινής άσκησης για μένα είναι ότι εκθέτει για πολλοστή φορά την υποκριτική χειραγώγηση της αντίληψης από την κυβέρνηση του ΑΚΡ».

Μετά από χρόνια παθητικής σιωπής ή/και σύνταξης με τις ρητορικές και πολιτικές Ερντογάν, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, δια στόματος ενός πολύ έμπειρου και έγκριτου διπλωμάτη, επιστρέφει στην κριτική της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και δεν διστάζει να αμφισβητεί τις πολιτικές της.

«Το αμερικανικό πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Wasp και το πρώτο μας αμφίβιο πολεμικό πλοίο (όχι «αεροπλανοφόρο») Αναντολού διεξήγαγαν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 13-17 Αυγούστου. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Oak Hill των ΗΠΑ και η φρεγάτα μας Gοkova συμμετείχαν επίσης στην εν λόγω άσκηση», ανέφερε ο Ταν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X.

«Με την αυθαίρετη και προσωπική απόφαση του προέδρου Ερντογάν, αγοράσαμε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία με κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πετάξαμε τη χώρα μας έξω από τη σύμπραξη στο πρόγραμμα παραγωγής F-35. Το κόστος αυτής της αγοράς ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλήθηκαν, επέφερε μια μεγάλη αδυναμία στην εθνική μας άμυνα και μια μεγάλη απώλεια στο διπλωματικό μας γόητρο. Ήταν με αφορμή αυτή την άσκηση που τα V-22 Osprey του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ έκαναν την πρώτη προσγείωση στο Αναντολού αντί για τα δικά μας F-35 B».

Το επικοινωνιακό φιάσκο

Όταν η ίδια η κυβέρνηση αποφεύγει να ενημερώσει τον λαό της για σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα, η αξιοπιστία της τίθεται υπό αμφισβήτηση, υποστήριξε ο Ταν, που καυτηρίασε αυτή την «υποκριτική» στάση, υπογραμμίζοντας ότι η διαφάνεια και η ενημέρωση είναι ανύπαρκτες σε μια χώρα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται στο παρασκήνιο.

«Γιατί λέω "ήταν";» ρώτησε ο Ταν. «Επειδή δεν μάθαμε για την κοινή άσκηση της χώρας μας και των πολεμικών ναυτικών των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Διεύθυνση Επικοινωνιών, τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ και άλλους συνήθεις ‘υπόπτους’, όπως οι σύμβουλοι του παλατιού. Εξακολουθούν να διατηρούν την εκκωφαντική σιωπή τους. Μάθαμε την είδηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό 'U.S. Naval Institute'. Εννοείται ότι η προαναφερθείσα ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας Wasp βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο από την 1η Ιουνίου, συνοδευόμενη από διάφορες πλατφόρμες. Αναφέρεται ότι το USS Wasp είναι ένα από τα δύο αμφίβια πλοία που έστειλαν οι ΗΠΑ στην περιοχή «για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων κατά του Ισραήλ από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ» και μεταφέρει την 24η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Εκστρατευτικού Σώματος Πεζοναυτών».

Η σιωπή των «παραμυθάδων»

O Ναμίκ Ταν δεν δίστασε να υπενθυμίσει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης του Ερντογάν, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο και τονίζοντας ότι όσοι επέκριναν την παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Λεμεσό, τώρα παραμένουν σιωπηλοί με την άσκηση της Τουρκίας στην ίδια περιοχή και με έναν σύμμαχο του Ισραήλ.

«Ωστόσο, η αγκυροβόληση του USS Wasp στο ελληνοκυπριακό λιμάνι της Λεμεσού είχε προηγουμένως προκαλέσει αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Τσελίκ είχε πει τότε ότι «η αποστολή πολεμικών πλοίων στις ακτές της Γάζας δεν στέλνει μήνυμα για τον τερματισμό του φαύλου κύκλου βίας και αντιβίας εκεί». Φυσικά, το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ είχε επίσης εκφράσει τη δυσφορία του για την αυξανόμενη παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Κύπρο και τις συχνές επισκέψεις του, δηλώνοντας ότι αυτές 'δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από το να αυξήσουν την ένταση'».

«Αυτοί που έκαναν φασαρία όταν είπα «παραμύθι», τώρα παριστάνουν τους νεκρούς»

Η υποκρισία και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης μπορεί να λειτουργούν για λίγο, αλλά, όπως τόνισε ο Ταν, η απώλεια του γοήτρου και της εμπιστοσύνης μπορεί να είναι καταστροφική και δύσκολα ανακτήσιμη.

«Αν αφήσω στην άκρη την κυπριακή διάσταση, από τη δική μου σκοπιά, δεν βλέπω τίποτα το αξιοπερίεργο στην κοινή άσκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας και των ΗΠΑ, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην ανατολική Μεσόγειο ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Ταν, προσθέτοντας ότι:

«Η σημασία αυτής της κοινής άσκησης για μένα είναι ότι εκθέτει για πολλοστή φορά την υποκριτική χειραγώγηση της αντίληψης της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Αυτοί που έκαναν φασαρία όταν αποκάλεσα τη Γαλάζια Πατρίδα «παραμύθι» από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν είναι επίσημο αμυντικό δόγμα αλλά κενό σύνθημα, αυτοί που έκαναν τον αρχηγό του (τουρκικού) πολεμικού ναυτικού να πει ότι «δεν θέλει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», αυτοί που είπαν ότι οι ΗΠΑ εγκαθιδρύουν ένα 'τρομοκρατικό κράτος' στη Συρία που συνορεύει με τη χώρα μας, και αν αυτό είναι αλήθεια, αυτοί που έβαλαν τον Χάλεντ Μεσάαλ, έναν από τους υποστηριζόμενους από το ΑΚΡ ηγέτες της Χαμάς, να καλέσει σε νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, παριστάνουν τώρα τους νεκρούς».

Ο βουλευτής του CHP Ταν συνέχισε:

«Ο καθρέφτης είναι στο μάτι του θεατή. Η διαχείριση της αντίληψης και η καταστολή της σκέψης και της έκφρασης μπορεί να φτάσει μέχρις ενός σημείου. Οι διαχειριστές του κράτους, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που δίνουν διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με τον τόπο που μιλούν, άλλα μέσα και άλλα έξω, που προσφέρουν σερμπέτι ανάλογα με τον παλμό, που νομίζουν ότι είναι πιο πειστικοί φωνάζοντας, αν και φωνάζουν από τις τις κερκίδες, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ούτε από τους εχθρούς, ούτε τους συμμάχους τους. Το γόητρο και η εμπιστοσύνη εξατμίζονται σε μια στιγμή, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξαναχτιστούν».

Πλήγμα στο κύρος της χώρας η επιλογή των S-400

Ο Ταν δεν περιορίζεται μόνο στην κριτική της άσκησης, αλλά προχωρά στην αποκάλυψη των ευρύτερων συνεπειών της απόφασης της κυβέρνησης για την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, μια απόφαση που κόστισε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Ο πρώην πρέσβης και βουλευτής υπογραμμίζει τη στρατηγική αποδυνάμωση της χώρας και την απώλεια διπλωματικού κύρους.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑS-400ειδήσεις τώρα