Κόσμος|03.09.2024 06:52

Μια γόπα τσιγάρου πρόδωσε τον δολοφόνο και βιαστή 30χρονης - Η υπόθεση που εξιχνιάστηκε μετά από 44 χρόνια

Newsroom

Το DNA από μια γόπα τσιγάρου οδήγησε σε σύλληψη του δολοφόνου μιας γυναίκας που σκοτώθηκε το 1980 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Ο Κένεθ Ντουέιν Κούντερτ, 65 ετών, συνελήφθη στο Αρκάνσας την περασμένη εβδομάδα για τον φόνο της 30χρονης Ντόροθι Μαρία Σίλζελ.

Το χρονικό του εγκλήματος 

Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή στις 26 Φεβρουαρίου 1980, μέσα στο σπίτι της στο Κεντ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Ραφαέλ Παντίλα, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία και υπέστη χτύπημα στο κεφάλι, ανέφερε η αστυνομία, επικαλούμενη την έκθεση αυτοψίας. Είχε δεχτεί επίσης σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που προσκόμισαν οι εισαγγελείς.

Η Σίλζελ εθεάθη για τελευταία φορά τρία βράδια νωρίτερα να φεύγει από μια πιτσαρία όπου εργαζόταν τα Σαββατοκύριακα. Φίλοι και συνάδελφοι ζήτησαν να γίνει έλεγχος στο σπίτι της αφού δεν είχε παρουσιαστεί στην καθημερινή δουλειά της για δύο ημέρες, κάτι που θεώρησαν ασυνήθιστο και ύποπτο, αναφέρει το CNN.

Η συλλογή στοιχείων

Αν και η τεχνολογία DNA δεν ήταν αρκετά προηγμένη για να ταυτοποιήσει έναν ύποπτο εκείνη την περίοδο, συλλέχθηκαν στοιχεία DNA κατά τη διάρκεια της αρχικής έρευνας.

Οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου της Washington State Patrol δημιούργησαν ένα προφίλ DNA από τα αποδεικτικά στοιχεία για έναν άγνωστο άνδρα. Το 2016, η πρόοδος στην τεχνολογία DNA επέτρεψε στους ερευνητές να αποκτήσουν ένα μερικό προφίλ DNA από το μπουρνούζι του θύματος στη σκηνή του εγκλήματος που ταίριαζε με το προφίλ του ύποπτου άνδρα.

Οι ερευνητές συνέκριναν πολλαπλά δείγματα DNA κατά τη διάρκεια των ετών με το μερικό προφίλ DNA, αλλά κανένα δεν ταίριαζε με το αρχικό δείγμα.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε τελικά το 2022, όταν οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου χρησιμοποίησαν γενετική γενεαλογία για να ταυτοποιήσουν 11 πιθανούς υπόπτους. Αυτή η εγκληματολογική μέθοδος συγκρίνει το άγνωστο DNA με το DNA που μπορεί να βρεθεί σε βάσεις δεδομένων γενεαλογίας, επιτρέποντας ενδεχομένως στους ερευνητές να βρουν συγγενείς του άγνωστου ατόμου. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αστυνομικές έρευνες, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν πιθανούς υπόπτους.

Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την εξιχνίαση ορισμένων από τις πιο γνωστές υποθέσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του Golden State Killer το 2018.

Πώς κατέληξαν στον δράστη 

Στην υπόθεση της Ουάσινγκτον, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα DNA από τους πιθανούς υπόπτους για να τα συγκρίνουν με το προφίλ DNA του άγνωστου ατόμου. Δύο από τους πιθανούς υπόπτους ήταν ο Κένεθ Κούντερτ και ο αδελφός του, οι οποίοι ζούσαν και οι δύο στο Αρκάνσας, ανέφερε η αστυνομία.

Τα δύο αδέρφια είχαν μπλεξίματα με τις Αρχές για άσχετες υποθέσεις και οι ερευνητές ζήτησαν να δώσουν και οι δύο δείγμα DNA. Ο ένας αδερφός που ήταν τελικά και ο ένοχος αρνήθηκε.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο δράστης είχε δεσμούς με την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Αυτός και ο αδελφός του ζούσαν τότε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σε απόσταση περίπου 1.200 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η πολυκατοικία του θύματος.

Τον πρόδωσε η γόπα του τσιγάρου 

Αστυνομικοί από το Κέντ πήγαν στο Αρκάνσας και παρακολουθούσαν τον ύποπτο με τη βοήθεια του FBI και των τοπικών Αρχών. Όταν κάποια στιγμή πέταξε μια γόπα τσιγάρου, οι αστυνομικοί την μάζεψαν και την εξέτασαν. Έτσι, υπήρξε ταυτοποίηση με τον άγνωστο δράστη και τελικά συνελήφθη.

Ο Κούντερτ κατηγορείται στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον για φόνο πρώτου βαθμού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η εγγύησή του έχει οριστεί στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

έρευναδολοφονίαγυναίκαDNAτσιγάροειδήσεις τώρα