Κόσμος|02.09.2024 18:53

Η Τουρκία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στις BRICS

Μαρία Ζαχαράκη

Απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στη συμμαχία των αναπτυσσόμενων αγορών BRICS, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η νέα διπλωματική κίνηση της χώρας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, είπαν. Η Τουρκία που ακροβατεί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στις BRICS πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην επί δεκαετίες προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η υποψηφιότητα είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των ρήξεων με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προστίθεται. Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

"Η Τουρκική Δημοκρατία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα", δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. "Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά θα τη βλάψει".

Η ομάδα BRICS, που πήρε το όνομά τη από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, είχε τέσσερα νέα μέλη: Το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το βασίλειο δεν το έχει πράξει ακόμη.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Οι BRICS αυτοδιαφημίζονται ως εναλλακτική λύση σε αυτό που τα μέλη τους θεωρούν ως δυτικοκρατούμενους θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής τους τράπεζας, καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις. Η επέκταση των BRICS καθοδηγείται κυρίως από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της, φλερτάροντας έθνη παραδοσιακά συμμαχικά με τις ΗΠΑ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν κατηγορεί εδώ και καιρό τα δυτικά έθνη ότι ματαιώνουν τις τουρκικές φιλοδοξίες για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία και μια ισχυρή οικονομία. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα ζητήσει την αναθεώρηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να διευρύνει τα πέντε μόνιμα μέλη του και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που συστάθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ από το 2005, αλλά έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των "πολιτικοποιημένων" λόγων, όπως τους αποκαλεί η Άγκυρα, δηλαδή το αδιέξοδο στη διαιρεμένη Κύπρο. Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξή της στις χώρες BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική της συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει ένας εμπορικός αγωγός μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ για να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στην αγορά, έγραψε το Bloomberg.

ΤουρκίαΕυρώπηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΝΑΤΟ