Κόσμος|02.09.2024 17:32

Γκιουρντενίζ για κυπριακή σημαία σε αγώνες ιστιοπλοΐας στη θάλασσα του Μαρμαρά: «Αν συνέβαινε στην Ελλάδα, θα γινόταν σάλος»

Μαρία Ζαχαράκη

Η παρουσία της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αγώνες ιστιοπλοΐας στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, προκάλεσε την έκρηξη του Τζεμ Γκιουρντενίζ, του αποκαλούμενου «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας, που έσπευσε να εκφράσει την αγανάκτησή του, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους αγώνες Suleymanpasa Optimist Cup αποτελεί υποχώρηση στις αδιαπραγμάτευτες αρχές της τουρκικής στάσης όσον αφορά την αναγνώριση της Κύπρου.

Σε μια αιχμηρή δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο απόστρατος αντιναύαρχος Γκιουρντενίζ κατήγγειλε την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αποκάλεσε «ψευδοκράτος», σε μια χώρα που επίσημα δεν την αναγνωρίζει και δεν επιτρέπει την είσοδο πλοίων που φέρουν τη σημαία της στα λιμάνια της.

Σημείωσε με έντονο ύφος πως αυτή η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης με τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Ο Γκιουρντενίζ κατέληξε λέγοντας ότι μια αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα θα προκαλούσε «σεισμό».

«Μάθαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στους αγώνες του 7ου Suleymanpasa Optimist Cup σε συνεργασία με τη νομαρχία Ραιδεστού, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ραιδεστού (Tekirdag) και την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, η σημαία των Ελληνοκυπρίων συμμετείχε στην τελετή έναρξης. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει αυτό το κράτος. Δεν επιτρέπουμε καν την είσοδο πλοίων που φέρουν αυτή τη σημαία στα λιμάνια μας. Δεν δεχόμαστε τη χώρα αυτή ως συνομιλητή σε καμία πλατφόρμα της διεθνούς διπλωματίας. Τότε τι δουλειά έχει αυτή η σημαία στην κόρη οφθαλμού της θάλασσας του Μαρμαρά; Φυσικά, πρέπει να αναπτύξουμε τον ιστιοπλοϊκό αθλητισμό και να έχουμε λόγο στον κόσμο, αλλά προσκαλούμε σε αυτόν τον αγώνα ένα ψευδοκράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε και το οποίο δεν έχει καν συνθήκη ειρήνης με την μικρή πατρίδα μας την ΤΔΒΚ; Αν συνέβαινε το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα, να είστε σίγουροι ότι θα σειόταν η γη».