Κόσμος|02.09.2024 21:21

Το αμερικανικό πλοίο που προστατεύει το Ισραήλ αγκυροβόλησε στη Σμύρνη – Επίθεση σε Αμερικανό πεζοναύτη

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα ερωτήματα για την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ γεννά η αγκυροβόληση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Wasp (LHD-1) στο λιμάνι της Σμύρνης, το οποίο έχει σταλεί από την αμερικανική κυβέρνηση στην ανατ. Μεσόγειο για την προστασία του Ισραήλ και είχε ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις Τούρκων πολιτικών, όταν αγκυροβόλησε στη Λεμεσό της Κύπρου.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης επίσης λίγες μόλις μέρες μετά την άσκηση που πραγματοποίησε με το τουρκικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο Αναντολού στη Μεσόγειο Θάλασσα και επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση λόγω της μυστικότητας που τηρήθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Ο προστάτης του Ισραήλ στα τουρκικά λιμάνια

Το USS Wasp δεν είναι ένα οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο. Είναι ένα από τα δύο αμερικανικά πλοία αμφίβιας επίθεσης που η Ουάσιγκτον έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο με κύριο στόχο την προστασία του Ισραήλ.

Όταν το ίδιο πλοίο αγκυροβόλησε πρόσφατα στη Λεμεσό, η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, να εκφράζει την αγανάκτηση της Άγκυρας. Όμως, το πλοίο που πριν λίγες ημέρες προκαλούσε διαμαρτυρίες, τώρα βρίσκει ασφαλές λιμάνι στην τουρκική Σμύρνη.

Αμερικανός πεζοναύτης προπηλακίζεται στη Σμύρνη

Η υποδοχή ωστόσο του πλοίου στη Σμύρνη μόνο θερμή δεν ήταν... Η Ευρασιατική Ένωση Νεολαίας Τουρκίας (TGB), ξεθάβοντας παλιές πληγές, έβαλε ένα σάκο στο κεφάλι ενός Αμερικανού πεζοναύτη, που βγήκε στη στεριά, ως εκδίκηση για ανάλογο περιστατικό που είχε συμβεί το 2003 στο Βόρειο Ιράκ κατά Τούρκων στρατιωτών.

 Τι είδους πλοίο είναι το USS Wasp (LHD-1);

Το USS Wasp (LHD-1) είναι ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης πολλαπλών χρήσεων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Με βάρος άνω των 27.000 τόνων, το πλοίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 22 κόμβων (41 km/h) με σύστημα πρόωσης 70.000 ίππων (52 MW). Το πλοίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενεί ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, αεροσκάφη με ανακλινόμενο στροφέα MV-22 Osprey, μαχητικά πολλαπλού ρόλου F-35B Lightning II, συμβατικά αποβατικά σκάφη και αμφίβια οχήματα.

ΤουρκίαΗΠΑΙσραήλΣμύρνηΛωρίδα της ΓάζαςΓάζαειδήσεις τώρα