Κόσμος|03.09.2024 18:07

Πώς ο γιος του «Ελ Τσάπο» «κάρφωσε» το καρτέλ του πατέρα του - Πόλεμος για τη διαδοχή

Newsroom

Δύο ηγέτες του καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα, ο γιος του «Ελ Τσάπο» Χοακίν και ο «Ελ Μάγιο», τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες υπογράμμισαν πως κατάφεραν «πολύ βαρύ πλήγμα» σ’ ένα από τα «πιο φονικά» κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών -ιδίως φαιντανύλης, εξαιρετικά θανάσιμου οπιοειδούς- σε «όλο τον κόσμο».

Έπειτα από μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης της συμμορίας, οι δυο ηγέτες του ισχυρού καρτέλ με διεθνή πλοκάμια τέθηκαν υπό κράτηση, όταν ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν προσγειώθηκε στο Τέξας, αποκάλυψαν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το μυστικό που αποκαλύφτηκε

Αυτό που δεν ήξερε ο «Ελ Μάγιο» είναι ότι δύο μέρες πριν τη σύλληψή του στο Ελ Πάσο, ο Οβίδιο Γκουζμάν, έτερος γιος του «Ελ Τσάπο» και αδερφός του Χοακίν, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2023 στο Κουλιακάν ενώ ακολούθησε η έκδοσή του στις ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος από την φυλακή όπου κρατούνταν.

Σύμφωνα λοιπόν με την El Pais ο Γενικός Εισαγγελέας στο Μεξικό ερευνά ήδη την πιθανή συμμετοχή του Οβίδιο, στην κινηματογραφική απαγωγή του από πράκτορες της DEA στο ιδιωτικό αεροδρόμιο του Ελ Πάσο. Σε συνεργασία με τον αδερφό του, φέρεται να έστησε την παγίδα στον αρχηγό του καρτέλ που διαδέχθηκε τον πατέρα τους.

Αμφότεροι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Ελ Μάγιο και είχε έρθει ο καιρός να τους κλείσουν μια και καλή με τον άνθρωπο που είχε πει: «Η ματαιοδοξία είναι ο χειρότερος εχθρός αυτής της δουλειάς. Βήμα-βήμα, ανέβηκα τη σκάλα. Έχω δύναμη για πολλά χρόνια και από εδώ ψηλά, βλέπω αυτούς που ήθελαν να με γκρεμίσουν να πέφτουν». Τελικά, έπεσε και αυτός.

Πόλεμος για τη διαδοχή

Οι εκτελεστές των «Λος Τσαπίτος», παρατσούκλι για τους τρεις γιους του περιώνυμου «Ελ Τσάπο», άφησαν τους εφτά «sicarios» του Ίσμαελ Ζαμπάντα νεκρούς μέσα σε μια λίμνη αίματος, κατά τη διάρκεια ενέδρας τον Ιούνιο του 2020, για ένα μεγάλο φορτίο ναρκωτικών. Ακολούθησε η σύλληψη και η καταδίκη του διάσημου ναρκοβαρώνου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή των ΗΠΑ και οι δύο βασικοί διεκδικητές του καρτέλ έβγαλαν τα μαχαίρια τους.

Ο πρώτος ήταν ο Ίσμαελ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, το δεξί χέρι του «Ελ Τσάπο» που πίστεψε ότι μετά τη σύλληψη του αφεντικού, αυτός ήταν ο νέος patron, δηλ. το αφεντικό. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει τους τρεις γιους του Γκουζμάν, τον Ιβάν Αρχιβάλντο, τον Χοακίν και τον Οβίδιο. Οι «Λος Τσαπίτος» αποδείχτηκαν πολύ σκληροί και απόλυτοι, θεωρώντας ότι αυτοί είναι τα νέα αφεντικά του καρτέλ και έτσι ο εμφύλιος πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει. Ο εμφύλιος των «Λος Τσαπίτος» με τον Ζαμπάντα άργησε τελικά να τελειώσει και για να συμβεί αυτό χύθηκε πολύ αίμα.

ΗΠΑσύλληψηΜεξικόσυλλήψειςειδήσειςκαρτέλ ναρκωτικώνειδήσεις τώρα