Κόσμος|03.09.2024 19:49

Γραφείο ASELSAN Balkans στη Βόρεια Μακεδονία – Η τουρκική στρατιωτική διείσδυση προχωρά

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας για την εμβάθυνση της παρουσίας της στη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να εξελίσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό. Λίγες μόνο ημέρες μετά την δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού από τον τουρκικό στρατό προς τη Βόρεια Μακεδονία, η τουρκική αμυντική βιομηχανία καταγράφει άλλη μια σημαντική κίνηση στην περιοχή. Αυτή τη φορά, εγκαινιάζει γραφείο της εταιρείας-γίγαντα αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων ASELSAN στα Σκόπια για να εξυπηρετεί όλα τα Βαλκάνια.

Η ASELSAN, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία εδώ και μισό αιώνα, είναι μια κορυφαία τουρκική εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, που προσφέρει λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη θάλασσα μέχρι το διάστημα.

Ο Γκιοργκιούν για την προοπτική του νέου γραφείου

Στην τελετή έναρξης του γραφείου της ASELSAN συμμετείχε ο ίδιος ο πρόεδρος της πανίσχυρης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Χαλούκ Γκιοργκιούν, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βόρειας Μακεδονίας, Αζίμ Νουρεντίν, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Φατίχ Ουλουσόι και ο γενικός διευθυντής της ASELSAN.

Ο Γκιοργκιούν, στην ομιλία του, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη εγκαθίδρυση της νέας εγκατάστασης. Υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής θέσης του νέου γραφείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τα Βαλκάνια και θα ενισχύσει την ποιότητα και συνέχεια των υπηρεσιών της ASELSAN στην περιοχή.

«Συνεχίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή της μαζί με φιλικές και συμμαχικές χώρες. Την περασμένη εβδομάδα, ανοίξαμε το γραφείο μιας άλλης εταιρείας στην Άπω Ανατολή. Σήμερα ανοίγουμε το γραφείο της ASELSAN στα Βαλκάνια. Προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα και η συνέχεια των υπηρεσιών που θα παρέχονται εδώ, αυτό το γραφείο άνοιξε πολύ σύντομα, σε μια τοποθεσία που μπορεί να φτάσει σε κάθε μέρος αυτής της περιοχής, που ονομάζουμε Βαλκάνια, μέσα σε μία ή δύο ώρες. Ας ελπίσουμε ότι θα φροντίσουμε να μοιραστούμε όλες τις εξελίξεις και τις ευκαιρίες μας με φίλες και συμμαχικές χώρες και να εργαστούμε μαζί».

Η ανακοίνωση του Ακγιόλ για την πρόοδο της ASELSAN

Ο γενικός διευθυντής της ASELSAN, Αχμέτ Ακγιόλ, τόνισε τη σημαντική πρόοδο της εταιρείας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε πως η ASELSAN έχει καταγράψει εντυπωσιακή πρόοδο, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο για φέτος. «Ανεβήκαμε από την 47η στη 42η θέση στην παγκόσμια κατάταξη», ανέφερε ο Ακγιόλ.

Ο Ακγιόλ επεσήμανε την σημασία της νέας δομής για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και την παροχή επιτόπιας υποστήριξης για τους αγοραστές τουρκικών αμυντικών προϊόντων. «Σε όλο αυτό το ταξίδι, έχουμε θέσει ως κύριο στόχο να φέρουμε αυτές τις ικανότητες σε επαφή με φιλικές και αδελφικές χώρες μέσω διεθνών συνεργασιών. Σήμερα, το ASELSAN Balkans άνοιξε στα Σκόπια, σε ένα μέρος όπου έχουμε ιστορική κληρονομιά και πολιτιστικούς δεσμούς», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι ανέπτυξαν αυτές τις διεθνείς δομές για να εξυπηρετούν από κοντά όσους αγοράζουν τουρκικά αμυντικά προϊόντα και να τους παρέχουν υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο. Σημείωσε ότι πιστεύει ότι το ASELSAN Balkans Office θα ωφελήσει την περιοχή και τις χώρες να αυξήσουν τη συνεργασία τους.

Με τη νέα αυτή κίνηση, η Τουρκία φαίνεται να εδραιώνει την αμυντική της παρουσία στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τις στρατηγικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της επιρροή μέσω της ενίσχυσης των αμυντικών της συνεργασιών.

ΤουρκίαΒόρεια ΜακεδονίαΣκόπιαΒαλκάνιαειδήσεις τώρα