Κόσμος|03.09.2024 18:30

Ιταλία: Σοκάρει η περιγραφή του 17χρονου που ξεκλήρισε την οικογένειά του

Newsroom

Ο 17χρονος Riccardo, που σόκαρε την Ιταλία με τη δολοφονία των γονιών και του αδελφού του, παραδέχτηκε: «Ήθελα να αποκοπώ από την οικογένειά μου».

Πώς έδρασε ο 17χρονος

Σύμφωνα με την Corriere Della Serra, ο νεαρός πίστευε ότι ένα και μόνο χτύπημα με μαχαίρι θα αρκούσε για να σκοτώσει τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του Lorenzo. Ο Riccardo σχεδίαζε το έγκλημα στο μυαλό του για ημέρες, ίσως και για μήνες, νομίζοντας ότι τα μέλη της οικογένειάς του θα πέθαιναν αμέσως, όπως συμβαίνει σε βιντεοπαιχνίδια. «Νόμιζα ότι ένα χτύπημα θα ήταν αρκετό για να σκοτώσω» είπε.

Όταν συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι, τους μαχαίρωσε επανειλημμένα, λέγοντας πως ένιωθε τον πόνο τους, κάτι που δεν επιθυμούσε να συμβεί.

Μετά την πράξη, ο Riccardo έκρυψε το μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι του, αλλά γρήγορα το πήρε ξανά και βγήκε στο δρόμο για να καλέσει την αστυνομία. Όπως παραδέχθηκε, η σκέψη να σκοτώσει την οικογένειά του τον βασάνιζε ολόκληρη την ημέρα εκείνου του Σαββάτου, πριν προχωρήσει στο τριπλό φονικό.

Οι δικαστές και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πυροδότησε το έγκλημα το πάρτι γενεθλίων του πατέρα του Fabio, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την τραγωδία. Στο δείπνο ήταν παρόντες και άλλοι συγγενείς όπως παππούδες, θείοι και ξαδέλφια, αλλά κανείς δεν παρατήρησε κάτι περίεργο στον Riccardo, πέρα από τη συνηθισμένη εσωστρέφειά του.

Η ομολογία του

«Όταν ήμουν σίγουρος ότι οι γονείς κοιμούνταν», συνέχισε ο 17χρονος, σηκώθηκε από το κρεβάτι, κατέβηκε αθόρυβα τις σκάλες και πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα, με λάμα μεγαλύτερη από είκοσι εκατοστά. «Χτύπησα πρώτα τον Lorenzo, απλώς επειδή ήταν πιο κοντά μου. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος», είπε στην ομολογία του για τον αδελφό του.

Παρά τις αποτρόπαιες πράξεις του, ο Riccardo ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος» πίσω από την απόφαση του να σκοτώσει την οικογένειά του. Αναφέρθηκε μόνο σε μια «ανησυχία» που τον διακατείχε και την αίσθηση ότι ήταν «ένα ξένο σώμα» μέσα στην οικογένειά του. «Νόμιζα ότι αν τους σκότωνα, θα μπορούσα να ζήσω ελεύθερα, αποκομμένος από την οικογένειά μου, να ζήσω μόνος», ανέφερε στις αρχές.

Αν και οι γονείς του ήταν πάνω του, φίλοι και γνωστοί λένε ότι αυτό ήταν φυσιολογικό για γονείς εφήβων. Το καλοκαίρι είχε πάει διακοπές μαζί τους, αλλά και με φίλους του. Στις 21 Ιουλίου, βρέθηκε σε μια παραθαλάσσια κατοικία στην Τοσκάνη με συμμαθητές του. Οι φίλοι του τον περιγράφουν να γελάει, να κάνει αστεία και να ακούει ραπ μουσική, όπως πολλοί άλλοι έφηβοι, χωρίς ενδείξεις ακραίων συμπεριφορών.

Ωστόσο, στους εισαγγελείς ανηλίκων είπε κάτι διαφορετικό. Ανέφερε ότι άκουγε λυπητερή μουσική, καθώς ταίριαζε με τη διάθεσή του. Ειδικότερα, μίλησε για το τραγούδι των Beatles, «The Long and Winding Road», που είχε γίνει το soundtrack της καθημερινότητάς του.

Κατά την ανάκριση, εξέφρασε την επιθυμία του να πολεμήσει στην Ουκρανία, αν και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σχετιζόταν με τις πράξεις του. Η ιδέα ότι ο Riccardo ήθελε να πάει στο ανατολικό μέτωπο ξένισε ακόμα και τους κοντινούς του φίλους. «Όχι, δεν το πιστεύω. Κάποιες φορές κάναμε αστεία, λέγαμε ότι αν αποτυγχάναμε στις εξετάσεις, θα το σκάγαμε από το σπίτι και θα πηγαίναμε να πολεμήσουμε στην Ουκρανία», εξηγεί ένας φίλος του. «Υπήρχε μια τάση στο TikTok, όπου τα παιδιά έκαναν αστεία ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν, αλλά ήταν καθαρά αστείο. Δεν το παίρναμε στα σοβαρά».

Οι δικαστές ρώτησαν τον 17χρονο αν υπήρχαν γεγονότα που επηρέασαν τη συμπεριφορά του. Εκτός από τη «λυπητερή» μουσική, ανέφερε και τα βιντεοπαιχνίδια: «Παίζαμε ένα παιχνίδι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Riccardo δεν ήταν φανατικός», συνεχίζει ο φίλος του. Στην ομολογία του, ο Riccardo παραδέχτηκε πως «το να τους σκοτώσω όλους δεν ήταν η λύση, αλλά πλέον μη αναστρέψιμο».

δολοφονίαανήλικοςειδήσεις τώραΙταλία