Κόσμος|04.09.2024 15:17

Η Τουρκία υπερασπίζεται την Αίγυπτο, παρουσία Σίσι στην Άγκυρα - Έντονες επικρίσεις σε Νετανιάχου

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια σαφώς στοχευμένη κίνηση, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά από 13 χρόνια, η Άγκυρα σπεύδει να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές θέσεις στη διένεξη με το Ισραήλ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια δήλωση που εκφράζει υποστήριξη προς την Αίγυπτο, επέκρινε έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για τις κατηγορίες του κατά του Καΐρου σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία στο διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει τα ψέματά του για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά του στη Γάζα και να εμποδίσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Άγκυρα εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει ρόλο στον πόλεμο της Γάζας, ενισχύοντας πρώτα τους δεσμούς της με την Αίγυπτο και, κατ' επέκταση, με τον αραβικό κόσμο.

ΤουρκίαΑίγυπτοςΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώρα