Κόσμος|04.09.2024 16:24

Νέα Υόρκη: Υπάλληλος έπαιρνε πολυτελή δώρα από την Κίνα για να διαρρέει πληροφορίες

Newsroom

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παροχή υπηρεσιών στην Κίνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών, η σύμβουλος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λίντα Σουν, φέρεται να έλαβε ως αντάλλαγμα πολυτελή δώρα, όπως ένα σπίτι 4 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ένα εξοχικό 2 εκατ. δολαρίων στη Χονολουλού, μια Ferrari Roma του 2024, και παράδοση παστωμένης πάπιας τύπου Ναντζίνγκ.

Η Σουν, η οποία υπηρέτησε τόσο επί θητείας του Κουόμο όσο και της Χότσουλ, κατηγορείται ότι διευκόλυνε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε κλήση που αφορούσε την Covid-19, εκμεταλλεύτηκε τη θέση της για να βοηθήσει Κινέζους αξιωματούχους να παρεμποδίσουν την επικοινωνία διπλωματών της Ταϊβάν με την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης και μυστικά έστειλε έγγραφα στο Πεκίνο.

Τα δώρα αξίας πολλών εκατομμυρίων

Όπως αναφέρει το BBC, το Πεκίνο συνέβαλε στην απόκτηση από τη Σουν και τον σύζυγό της, Κρίστοφερ Χου, ενός σπιτιού αξίας 4,1 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη και ενός διαμερίσματος με θέα στον ωκεανό στη Χονολουλού, αξίας 2,1 εκατ. δολαρίων, καθώς και πολυτελών οχημάτων, όπως μιας Ferrari Roma του 2024.

Τα δώρα περιλάμβαναν επίσης πλήρως χρηματοδοτημένα ταξίδια στην Κίνα, εισιτήρια για θεάματα, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, εργασία στην Κίνα για τον ξάδελφο της Σουν, καθώς και παραδόσεις αλατισμένων παπιών τύπου Ναντζίνγκ, που ετοίμαζε προσωπικός σεφ Κινέζου κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι παραδόσεις αυτές έγιναν τουλάχιστον 16 φορές προς τη Σουν και την οικογένειά της.

Η κινεζικής καταγωγής πολιτογραφημένη πολίτης των ΗΠΑ, Σουν, φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να «απέκρυψε ενεργά ότι προέβη σε ενέργειες κατ' εντολή, αίτημα ή καθοδήγηση» Κινέζων αξιωματούχων και εκπροσώπων.

Τι αναφέρει η δικογραφία για την υπόθεση κατασκοπείας

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η Σουν φρόντισε να αποκτήσουν πρόσβαση Κινέζοι προξενικοί υπάλληλοι σε βασικά στελέχη της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, κατάφερε να προσθέσει κρυφά Κινέζο αξιωματούχο σε ιδιωτική κλήση της πολιτειακής κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού.

Το 2016, η Σουν έστειλε μήνυμα σε Κινέζο προξενικό υπάλληλο γράφοντας «όλα τακτοποιήθηκαν» μετά την απομάκρυνση κορυφαίου πολιτικού της Νέας Υόρκης από εκδήλωση της Ταϊβάν.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθούσε στο παρασκήνιο να «εξαφανίσει» αναφορές για την κράτηση Ουιγούρων από το Πεκίνο, και φέρεται να είπε σε Κινέζο αξιωματούχο ότι διαφώνησε με τον λογογράφο της Χότσουλ για να αφαιρεθεί η αναφορά στην «κατάσταση των Ουιγούρων» από το προσχέδιο δηλώσεων της κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Χάουαρντ Μάστερ, δήλωσε στο BBC ότι οι κατηγορίες αντανακλούν μια «ανησυχητική» τάση δημόσιων αξιωματούχων να αποδέχονται δώρα από ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Το πρωί της Τρίτης, ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού στο Λονγκ Άιλαντ και τους συνέλαβαν για 10 κατηγορίες. Δικαστής που εξέτασε την υπόθεση, τους άφησε ελεύθερους με εγγύηση, με όρους περιορισμού ταξιδιών σε τρεις μόνο πολιτείες των ΗΠΑ και αποφυγή κάθε επαφής με εκπροσώπους του κινεζικού προξενείου ή της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στη Νέα Υόρκη.

ΚίναΗΠΑΤαϊβάνΝέα Υόρκηειδήσεις τώρα