Κόσμος|05.09.2024 07:20

«Είσαι σαν εμένα, σου αρέσει ο βιασμός» - Σοκ για την κόλαση που βίωνε η 72χρονη Ζιζέλ στη Γαλλία - Πώς αποκάλυψαν τον δράστη οι Αρχές

Newsroom

«Είσαι σαν εμένα, σου αρέσει ο βιασμός». Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές αρρωστημένες προτάσεις που έστειλε ο Ντομινίκ Πελικό σε δεκάδες άντρες, τους οποίους προσκάλεσε να κακοποιήσουν σεξουαλικά τη σύζυγό του Ζιζέλ στη Γαλλία. Κάθε κακοποίηση της άτυχης γυναίκας το επιμελούνταν, ενώ κατέγραφε τα πάντα σχολαστικά για εννέα ολόκληρα χρόνια.

Είχε οργανώσει δίκτυο βιασμού

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή του για βιντεοσκόπηση κάτω από τις φούστες γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ, ο 71χρονος Γάλλος κάθεται επιτέλους ενώπιον του δικαστή — μαζί με άλλους πενήντα άντρες που αποδέχτηκαν την σκοτεινή του πρόσκληση.

Ο Πελικό δικάζεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας, κοντά στο σπίτι του στο Μαζάν, για τη διοργάνωση αυτού του άρρωστου δικτύου βιασμού, στο οποίο χρησιμοποιούσε ένα διαδικτυακό δωμάτιο συνομιλιών με τίτλο «Χωρίς να το ξέρει» για να στρατολογήσει άτομα που θα έπαιρναν μέρος στις διαστροφικές του φαντασιώσεις.

Η αστυνομία ανακάλυψε περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες και εικόνες με την Ζιζέλ να κακοποιείται σεξουαλικά από 72 αγνώστους — 50 από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί και επίσης δικάζονται — καθώς εκείνη ήταν σε κωματώδη κατάσταση στο κρεβάτι της, αφού την είχε ναρκώσει ο άντρας της.

Η σύζυγός του έμαθε την αλήθεια δέκα χρόνια μετά

Η Ζιζέλ έμαθε την τρομερή αλήθεια από τους αστυνομικούς το 2020, σχεδόν μία δεκαετία μετά την αρχή του βασανιστηρίου της το 2011.

Για χρόνια έβλεπε την υγεία της να επιδεινώνεται, με τη μνήμη της να χειροτερεύει, πιστεύοντας ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε όλο και περισσότερα γυναικολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο, η Ζιζέλ, που τώρα είναι 72 ετών, είπε στον δικαστή σε προανακριτικές ακροάσεις πώς ένιωσε όταν ανακάλυψε την πραγματική αιτία των σωματικών και ψυχικών βασάνων της.

«Με αηδιάζει. Αισθάνομαι βρώμικη, ατιμασμένη, προδομένη. Ήταν ένα τσουνάμι, με χτύπησε τρένο υψηλής ταχύτητας», φέρεται να είπε.

Η παρουσία της Ζιζέλ στο δικαστήριο τη Δευτέρα για την πρώτη ημέρα της δίκης ήταν απόδειξη της γενναιότητάς της και της επιθυμίας της να δει τους βασανιστές της να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο προεδρεύων δικαστής Ροζέ Αρατά ανακοίνωσε ότι όλες οι ακροάσεις θα είναι δημόσιες, αφού η Ζιζέλ παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία και ζήτησε «πλήρη δημοσιότητα μέχρι το τέλος» της δικαστικής υπόθεσης.

Θα αναγκαστεί να ζήσει ξανά τη φρίκη στο δικαστήριο

Όμως η γυναίκα θα αναγκαστεί να ζήσει ξανά και ξανά την φρικτή της εμπειρία, βλέποντας πλάνα και εικόνες των βιασμών που υπέστη παρουσία των ανδρών που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στην κακοποίηση αυτή.

51 κατηγορούμενοι

Συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, συνολικά 51 άνδρες κατηγορούνται για επιβαρυμένο βιασμό — ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορουμένων που έχει δικαστεί μαζί τα τελευταία χρόνια, σίγουρα στην περιοχή τους και πιθανώς σε όλη τη Γαλλία.

Δεκαοκτώ από τους άνδρες αυτούς παραμένουν υπό κράτηση και βρέθηκαν στο εδώλιο τη μέρα που ξεκίνησε η δίκη.

Άλλοι 32 που αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, επίσης παρευρέθηκαν στο δικαστήριο, αν και ένας δεν εμφανίστηκε και τώρα αναζητείται από την αστυνομία.

Ο Πελικό έχει ήδη ομολογήσει πολλά από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Σε προηγούμενες ακροάσεις, είπε στους ανακριτές ότι έδινε στη σύζυγό του ισχυρά ηρεμιστικά για να διασφαλίσει ότι ήταν αναίσθητη και εξήγησε πώς έπαιρνε διάφορες προφυλάξεις για να αποτρέψει την ίδια ή την οικογένειά τους από το να ανακαλύψουν τις σκοτεινές του πράξεις.

Ο σύζυγος έβαζε κανόνες στους βιαστές

Ο Πελικό επέβαλλε αυστηρούς κανόνες σε κάθε έναν από τους άντρες που καλούσε να βιάσουν τη σύζυγό του: Να σταθμεύσουν κοντά και να περπατήσουν μέχρι το σπίτι, να μην φορούν άρωμα, να μην καπνίζουν ή πίνουν, να κόβουν και να καθαρίζουν τα νύχια τους, να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό πριν την αγγίξουν και να απομακρυνθούν με το παραμικρό σημάδι ότι μπορεί να ξυπνήσει.

Η δικηγόρος του Πελικό, Μπεατρίς Ζαβαρό, είπε ότι ο κατηγορούμενος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει «την οικογένειά του και τη σύζυγό του».

«Ντρέπεται για όσα έκανε, είναι ασυγχώρητο. Η γραμμή υπεράσπισης του πελάτη μου είναι ότι αναγνωρίζει τι έκανε και δεν έχει εκφράσει ούτε μία φορά αντίρρηση από την αρχή».

Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για τους άλλους 50 άνδρες που δικάζονται στην Αβινιόν.

Τι ισχυρίζονται οι βιαστές

Οι κατηγορούμενοι για βιασμό είναι ηλικίας από 26 έως 72 ετών και περιλαμβάνουν έναν οδηγό περονοφόρου ανυψωτικού, έναν υπάλληλο της πυροσβεστικής, έναν διευθυντή εταιρείας και έναν δημοσιογράφο. Κάποιοι είναι άγαμοι, άλλοι παντρεμένοι ή διαζευγμένοι, και μερικοί είναι οικογενειάρχες με παιδιά.

Η υπεράσπισή τους ισχυρίζεται ότι απλώς βοήθησαν ένα ζευγάρι που ζούσε ελεύθερα να εκπληρώσει τις φαντασιώσεις του, και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι παρασύρθηκαν σε μια παγίδα και δεν γνώριζαν ότι η Ζιζέλ ήταν απρόθυμη συμμετέχουσα.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με κατά συρροή βιαστές», δήλωσε ένας δικηγόρος υπεράσπισης που εκπροσωπεί τέσσερις από τους κατηγορουμένους στη MailOnline.

«Συμφώνησαν να πάνε (στο σπίτι των Πελικό) και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αλλά δεν είχαν την εντύπωση ούτε την πρόθεση να πάνε για να βιάσουν — αλλιώς δεν θα είχαν πάει».

Ένας άλλος δικηγόρος δήλωσε: «Πήγαν χωρίς να γνωρίζουν την παγίδα που τους είχε στηθεί, ίσως επειδή δεν έκαναν τις σωστές ερωτήσεις — δεν κατάλαβαν τίποτα».

Ωστόσο, ο Πελικό είπε στους ανακριτές ότι όλοι γνώριζαν πως η Ζιζέλ είχε ναρκωθεί χωρίς τη γνώση της πριν προχωρήσουν στην κακοποίησή της.

Επέμεινε στους εισαγγελείς ότι μόνο τρεις άνδρες έφυγαν από το σπίτι σύντομα μετά την άφιξή τους, ενώ όλοι οι άλλοι συνέχισαν την κακοποίηση, με κάποιους να επιστρέφουν για να τη βιάσουν μέχρι και έξι φορές.

Η κυρία Ζαβαρό δήλωσε χθες στον γαλλικό Τύπο ότι ο πελάτης της δεν αμφισβητεί τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, αλλά θέλει οι συγκατηγορούμενοί του να αναγνωρίσουν τη συμμετοχή τους στα εγκλήματα.

Και άλλες σοβαρές κατηγορίες για τον δράστη

Ο Πελικό, που δήλωσε ότι είχε βιαστεί από έναν νοσοκόμο όταν ήταν εννέα ετών, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την τιμωρία του για την οργάνωση αυτής της ανατριχιαστικής επιχείρησης βιασμού.

Ωστόσο, αυτή η δίκη μπορεί να μην είναι η τελευταία του.

Ο κατηγορούμενος έχει επίσης κατηγορηθεί για έναν φόνο και βιασμό το 1991, τους οποίους αρνείται, και για μια απόπειρα βιασμού το 1999, την οποία παραδέχθηκε μετά από τεστ DNA.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο άνδρας δεν φαίνεται να πάσχει από ψυχική ασθένεια, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα, κατέληξαν ότι είχε την ανάγκη να νιώθει «παντοδύναμος» απέναντι στο γυναικείο σώμα.

Εντωμεταξύ, ο κ. Πελικό θα αντιμετωπίσει επίσης ερωτήσεις σχετικά με άσεμνες εικόνες της ίδιας του της κόρης, Καρολίν Νταριάν, που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, η οποία εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με τα δύο της αδέλφια για να υποστηρίξει τη μητέρα της, Ζιζέλ, χθες.

Τα ενήλικα παιδιά των Πελικό δήλωσαν όλα στους ανακριτές ότι δεν είχαν κανένα λόγο να υποψιαστούν ότι ο πατέρας τους είχε διαπράξει τέτοιες φρικτές πράξεις εναντίον της μητέρας τους πριν από τη σύλληψή του.

Ο μεγαλύτερος γιος τους ανέφερε ότι τίποτα στη συμπεριφορά του πατέρα του δεν υποδήλωνε απόκλιση και ότι «πάντα εκπλήρωνε τον ρόλο του ως πατέρας», ενώ η Καρολίν μίλησε με στοργή για την παρουσία του πατέρα της στη ζωή της ως μικρό κορίτσι.

Ωστόσο, η σκοτεινή αποκάλυψη των πράξεων του πατέρα τους βύθισε την οικογένεια στο χάος και έστρεψε την Καρολίν σε έναν νέο δρόμο.

Το 2022, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Σταμάτησα να σε φωνάζω μπαμπά» όπου αφηγείται την ιστορία του πώς έμαθε για τα εγκλήματα του πατέρα της και την καταστροφική τους επίδραση στην οικογένεια.

Ίδρυσε επίσης έναν σύλλογο με την ονομασία «Μην Με Βάζετε Για Ύπνο» που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην εκστρατεία κατά των εγκλημάτων και της σεξουαλικής κακοποίησης που προέρχονται από τη χορήγηση ναρκωτικών.

Η Καρολίν έφυγε την Τετάρτη το πρωί από την αίθουσα του δικαστηρίου με δάκρυα στα μάτια όταν αναγκάστηκε να εξετάσει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο κ. Πελικό είχε έναν φάκελο με άσεμνες εικόνες της κρυμμένες στην αποθήκη των υλικών κακοποίησής του.

Ήταν ενήμερη για τις εικόνες, καθώς της τις είχαν δείξει οι αστυνομικοί τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του πατέρα της, αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει τη δοκιμασία της συζήτησης τους στο δικαστήριο.

Η σοκαριστική δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

ναρκωτικάΓαλλίασεξουαλική κακοποίησηβιασμοίειδήσεις τώρα