Κόσμος|04.09.2024 18:12

Το χρονικό της φρικτής υπόθεσης που συγκλόνισε τη Γαλλία - Οι περισσότεροι από 80 βιαστές της Ζιζέλ, οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και ο εφιάλτης

Newsroom

Περισσότερους από 80 αγνώστους φέρεται να κάλεσε να βιάσουν τη σύζυγό του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος δικάζεται, με άλλους 50 άνδρες για την αδιανόητη ιστορία ενδοοικογενειακής βίας που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία.

Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αβινιόν.  Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Πελικό επί σειρά ετών διέλυε υπνωτικά χάπια στο δείπνο ή το κρασί της συζύγου του, Ζιζέλ. Ο κατηγορούμενος, που με το θύμα έχει αποκτήσει τρία παιδιά, βίαζε τη σύζυγό του όσο αυτή δεν είχε τις αισθήσεις της, ή καλούσε άγνωστους άνδρες με τους οποίους ερχόταν σε επαφή μέσω ενός διαδικτυακού chatroom, να την κακοποιήσουν σεξουαλικά. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι υπόλοιποι θύτες προέβαιναν στην κακοποίηση της Ζιζέλ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος, Ροτζέρ Αρατά, ανακοίνωσε ότι, η δίκη, θα διεξαχθεί δημοσίως, σύμφωνα με την επιθυμία της Ζιζέλ για «πλήρη δημοσιότητα μέχρι τέλους» της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να είναι μία «φρικτή διαδικασία» για το ίδιο το θύμα, όπως είπε ο Αντουάν Καμί, μέλος της ομάδας δικηγόρων της γυναίκας. «Για πρώτη φορά, θα πρέπει να βιώσει τους βιασμούς τους οποίους υπέστη επί μία δεκαετία», είπε ο δικηγόρος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως, το θύμα, δεν έχει «καμία μνήμη» από την συνεχή κακοποίηση που υπέστη και ανακάλυψε μόλις το 2020.

Η Ζιζέλ Πελικό, η οποία έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τα τρία παιδιά της, δεν ήθελε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών καθώς, όπως είπε ο Καμί, «αυτό θα ήθελαν οι κακοποιητές της». Ο Πελικό έδινε στους υπόλοιπους βιαστές της συζύγου του σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι να κάνουν, όσο προέβαιναν στην κακοποίησή της. Δεν επιτρεπόταν να φορούν άρωμα ή να μυρίζουν τσιγάρο ώστε να μην την ξυπνήσουν. Τους ζήταγε, ακόμα, στην περίπτωση που εκείνη κατά τη διάρκεια του βιασμού, κουνούσε έστω και το χέρι της, να εξαφανιστούν.

Ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν πως δεν είχαν τη συναίνεση του αναίσθητου θύματος

Ο Ντομινίκ Πελικό συνελήφθη στις 2 Νοεμβρίου του 2020, όταν υπάλληλος security του τοπικού σούπερ μάρκετ τον εντόπισε να τραβάει με κάμερα τις φούστες πελατισσών. Ψάχνοντας το ηλεκτρονικό του αρχείο, η αστυνομία εντόπισε σε ένα USB συνδεδεμένο με τον υπολογιστή του, έναν φάκελο με την ένδειξη «κακοποιήσεις». Στον φάκελο περιέχονταν 20.000 εικόνες και ταινίες με τη σύζυγό του να βιάζεται σχεδόν 100 φορές. Ο συνήγορος του Πελικό δήλωσε ότι, ο εντολέας του «δηλώνει εξαρχής ένοχος», προσθέτοντας ότι, ο ίδιος παραδέχτηκε πως, «την έβαλα να κοιμηθεί, την προσέφερα και τη βιντεοσκόπησα». Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι ξεκίνησε να ναρκώνει τη σύζυγό του, προκειμένου να της κάνει πράγματα για τα οποία δεν είχε τη συναίνεσή της. Σταδιακά ξεκίνησε να καλεί και άλλους άντρες να κακοποιήσουν τη γυναίκα του, χωρίς ποτέ να τους έχει ζητήσει ή να έχει δεχθεί από αυτούς χρήματα. Σύμφωνα με τους ιατρικούς φακέλους, το θύμα φέρεται να κατανάλωσε εν αγνοία του 450 υπνωτικά χάπια μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Μεταξύ των 50 φερόμενων κακοποιητών που δικάζονται είναι και ένας δημοτικός σύμβουλος της περιοχής της Προβηγκίας, νοσηλευτές, ένας δημοσιογράφος, ένας πρώην αστυνομικός, ένας δεσμοφύλακας, ένας στρατιωτικός, ένας πυροσβέστης και ένας δημόσιος υπάλληλος. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ζούσαν -όπως και η οικογένεια Πελικό- γύρω από το Μαζάν, μια πόλη περίπου 6.000 κατοίκων. Κατά τη σύλληψή τους, οι κατηγορούμενοι ήταν ηλικίας μεταξύ 26 και 73 ετών. Αρκετοί από τους φερόμενους κακοποιητές της Ζιζέλ Πελικό αρνούνται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι στην αστυνομία πως δεν είχαν ιδέα ότι, προέβαιναν σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη συναίνεση του αναίσθητου θύματος. Κατηγόρησαν, μάλιστα, τον Ντομινίκ ότι τους εξαπάτησε. Οι ερευνητές της αστυνομίας δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν ή να εντοπίσουν πάνω από 30 άνδρες που καταγράφηκαν να κακοποιούν το θύμα.

Γυμνές φωτογραφίες και της κόρης του είχε στα αρχεία του ο 71χρονος

Σύμφωνα με τους ανακριτές, η Ζιζέλ Πελικό ήταν συντετριμμένη όταν έμαθε για την κακοποίηση, λέγοντας ενώπιόν τους ότι δεν θυμόταν καθόλου τους βιασμούς της. Η ίδια ήταν ζευγάρι με τον Ντομινίκ από 18 ετών, ενώ τον περιέγραψε αρχικά στους αστυνομικούς ως έναν στοργικό και ευγενικό άνθρωπο. Ο κατηγορούμενος ήταν αυτό που λέμε «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» - εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος με δική του επιχείρηση και λάτρης της ποδηλασίας. Η κόρη του ζευγαριού, Καρολίν Νταριάν, τον περιέγραψε ως έναν ζεστό πατέρα, ο οποίος την πήγαινε στο σχολείο και ήταν εκεί να την πάρει από τα πάρτι, αργά το βράδυ. Στα ηλεκτρονικά αρχεία του βρέθηκαν φωτογραφίες και της κόρης του.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, όσο βιάζονταν, ήταν «σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση». «Ένα πρωί ξύπνησε πανικόβλητη, με νέο κούρεμα και χωρίς να καταλαβαίνει καθόλου πώς ήταν δυνατό αυτό. Πήγε στον κομμωτή της, ο οποίος της είπε ότι τον είχε επισκεφθεί μόλις την προηγούμενη μέρα», δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων του θύματος, Στεφάν Μπαμπονό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, η εντολέας του, που έχει πλέον πάρει διαζύγιο από τον κατηγορούμενο, πίστευε ότι έπασχε από κάποια ασθένεια την οποία κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει. Συμβουλεύτηκε πολλούς γιατρούς, πάντα συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, ο οποίος απέδιδε τα συμπτώματά της στην κούραση από τη φροντίδα των εγγονών τους. Τα τρία παιδιά του ζευγαριού και άλλοι συγγενείς, υποπτεύονταν ότι, τα κενά στη μνήμη της Πελικό οφείλονταν στη νόσο Αλτσχάιμερ αφού το θύμα έφερε περίεργα συμπτώματα για χρόνια: έχανε αδικαιολόγητα βάρος, υπέφερε από ημικρανίες και της έπεφταν τα μαλλιά. Ξεχνούσε τι είχε συμβεί για μέρες ολόκληρες, ενώ, συχνά, έμοιαζε να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και να ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

«Θέλει να μάθουν όλοι τι της συνέβη και δεν έχει λόγο να κρύβεται»

Από πλευράς των κατηγορούμενων, ζητήθηκε μέσω των δικηγόρων τους, η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για λόγους «ευπρέπειας» και για την προστασία όλων των εμπλεκόμενων. Ο εισαγγελέας, που γνωμοδότησε επίσης για «κλειστή» δίκη, υποστήριξε πως, «αφορά πράξεις ακραίας βίας που επαναλαμβάνονται επί δέκα περίπου χρόνια. Θα κυκλοφορήσουν φωτογραφίες, θα προβληθούν βίντεο και φαίνεται ότι, η δημοσιότητα, θα μπορούσε να αποδειχθεί “επικίνδυνη” για τη δημόσια ευπρέπεια. Θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπρέπεια των εμπλεκόμενων – τόσο του θύματος, όσο και των κατηγορούμενων». Οι δικηγόροι της Ζιζέλ Πελικό, όμως, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους. «(Η ίδια) θέλει να μάθουν όλοι τι της συνέβη και πιστεύει ότι δεν έχει λόγο να κρύβεται. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η πελάτισσά μου θα χαρεί με την αποκάλυψη των όσων υπέστη. Θέλει η ακροαματική διαδικασία να είναι ανοιχτή, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη δημοσίως», δήλωσε ο Μπαμπονό ο οποίος πρόσθεσε πως, «είτε μας αρέσει είτε όχι, η δίκη ξεπερνά το όριο αυτής της αίθουσας. Το να δεχτούμε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει ότι ζητάμε από την εντολέα μου να κλειστεί σε μία αίθουσα μαζί με τους κακοποιητές της». Εντέλει τα πέντε μέλη του δικαστικού σώματος αποφάσισαν τη δημόσια διεξαγωγή της δίκης.

Κατηγορούμενος και για δολοφονία ο Πελικό

Ο Ντομινίκ Πελικό κατηγορείται ακόμα και για τον βιασμό και τη δολοφονία μίας 23χρονης κτηματομεσίτριας στο Παρίσι το 1991. Η Σοφί Ναρμέ ναρκώθηκε, βιάστηκε και μαχαιρώθηκε στο στήθος. Επίθεση υπό παρόμοιες συνθήκες δέχτηκε και μία άλλη κτηματομεσίτρια, 19 ετών. Η αστυνομία δήλωσε ότι, το δείγμα DNA που πήρε από το σημείο της επίθεσης ταιριάζει με αυτό του κατηγορούμενου. Η δίκη στην Αβινιόν αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες. Ο 71χρονος σύζυγος του θύματος και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 20 ετών, εφόσον καταδικαστούν για βιασμό κατά συναυτουργία.

ναρκωτικάΓαλλίασεξουαλική κακοποίησησύζυγοςβιασμοίειδήσεις τώρα