Κόσμος|04.09.2024 19:27

Την απαγόρευση μετάδοσης της σειράς «Famagusta» στην Τουρκία μεθοδεύει η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα προβαίνει σε μεθοδευμένες κινήσεις για την απαγόρευση της μετάδοσης της τηλεοπτικής σειράς "Φαμαγκούστα" (Famagusta) στην πλατφόρμα του Netflix. Η σειρά, η οποία προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια προπαγάνδας υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Χιουσείν Γιαϊμάν, πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων της τουρκικής βουλής και βουλευτής του AKP, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία "ποτέ δεν εγκρίνει και δε θα εγκρίνει τη μετάδοση αυτής της σειράς στο Netflix". Ο Γιαϊμάν ανέφερε πως έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με την Pelin Mavili, διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής του Netflix για την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί περαιτέρω όταν ανοίξει η τουρκική βουλή.

"Το Netflix είναι μια από τις πλατφόρμες με τους περισσότερους συνδρομητές στην Τουρκία. Βρίσκεται επίσης στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η πλατφόρμα, η οποία θεωρείται μια μεγάλη αγορά, θα λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας και του έθνους μας και ότι θα βρει μια λύση", τόνισε.

«Δε θα επιτρέψουμε τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς»

Η έντονη αντίδραση της Τουρκίας αποδίδεται στο περιεχόμενο της σειράς, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι παρουσιάζει μια παραμορφωμένη εικόνα της ιστορίας της εισβολής στην Κύπρο, και επιχειρεί να ανατρέψει τα «κέρδη» που έχει επιτύχει η Τουρκία στα Βαρώσια υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν. "Δε θα επιτρέψουμε ποτέ τις επιχειρήσεις αντίληψης και τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς", τόνισε ο Γιαϊμάν, επισημαίνοντας τη σημασία της υπεράσπισης των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό.

«Δεν θα χάσουμε ποτέ την νίκη που κερδίσαμε στο πεδίο σε ένα τραπέζι. Ποτέ δε θα εγκρίνουμε την αθέμιτη στροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό με μια σουρεαλιστική σειρά, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, και με μια επιχείρηση προπαγάνδας και αντίληψης, ώστε να το πάει σε άλλη κατεύθυνση. Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Έχει επίσης το νόημα του ότι η σειρά αυτή γυρίστηκε στα Βαρώσια με το άνοιγμα της περιοχής, η οποία είναι ιδιοκτησία των τοπικών ιδιοκτητών. Δεν εγκρίνουμε την αντίληψη που θέλει να μετατρέψει τα κέρδη στα Βαρώσια σε τηλεοπτική σειρά. Πιστεύουμε στην αδελφοσύνη των λαών".

Επιπλέον, ο Γιαϊμάν έκανε έκκληση στη βιομηχανία τηλεοπτικών σειρών και ταινιών της Τουρκίας να αναδείξει την «αλήθεια» για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης σε τέτοιες πρωτοβουλίες. "Η Δημοκρατία της Τουρκίας και η επιτροπή μας είναι μαζί σας", δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους δημιουργούς να αντισταθούν στην "προπαγάνδα" που, όπως ισχυρίζεται, προωθείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

"Όπως αυτοί μετατρέπουν σε προπαγάνδα τις αδικίες τους, φτιάχνουν σειρές, ταινίες και κάνουν προπαγάνδα μέσω αυτών, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε προπαγάνδα. Πρέπει να πούμε την αλήθεια για την ένδοξη αντίσταση στο Ερένκιοι, τα Ματωμένα Χριστούγεννα και τη σφαγή στο Μουράταγά και το Σανταλάρ. Για αυτό, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στην τουρκική βιομηχανία τηλεοπτικών σειρών και ταινιών: Η Δημοκρατία της Τουρκίας και η επιτροπή μας είναι μαζί σας. Η υποστήριξή μας είναι παντοτινή για να εξηγήσετε την υπόθεση της Κύπρου στον κόσμο, την Ευρώπη και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η στάση μας είναι ξεκάθαρη ότι τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διαπραγματεύσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι δε θα χάσουμε ποτέ στο τραπέζι όσα έχουμε κερδίσει στο πεδίο της Κύπρου και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, μα ποτέ τις επιχειρήσεις αντίληψης και τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του τουρκικού έθνους και το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού σήμερα, όπως και χθες, και στις διεθνές πλατφόρμες".

Η σειρά "Φαμαγκούστα" έχει ήδη προκαλέσει διπλωματικό θόρυβο, με την Άγκυρα να εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις της στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Netflix, μια από τις πιο δημοφιλείς ψηφιακές πλατφόρμες στη χώρα.

ΤουρκίαΤουρκοκύπριοιΆγκυραΚύπροςNetflixΕλληνοκύπριοιεισβολή στην Κύπροειδήσεις τώραFamagusta