Κόσμος|05.09.2024 08:49

Ναυάγιο στη Σικελία: Εφιαλτικές οι τελευταίες στιγμές των θυμάτων - «Τους τέλειωσε το οξυγόνο στην καμπίνα»

Newsroom

Νέα στοιχεία για το τραγικό ναυάγιο στη Σικελία, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα, φέρνουν στο φως οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν στις σορούς τεσσάρων θυμάτων. 

Τέσσερις από τους επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του superyacht Bayesian μπορεί να πέθαναν από ασφυξία μέσα σε θύλακες αέρα οι οποίοι γέμισαν με διοξείδιο του άνθρακα. 

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το γιοτ αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών που ανήκε στον μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς βυθίστηκε τον περασμένο μήνα ανοιχτά του Παλέρμο, αφού χτυπήθηκε από μια σφοδρή καταιγίδα Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας και η κόρη του, η 18χρονη Χάνα. Η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακαρές, επέζησε μαζί με άλλα 14 άτομα.

Ξηρός πνιγμός

Όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν στις σορούς 4 από τα θύματα της τραγωδίας έδειξαν ότι δεν υπήρχε νερό στους πνεύμονές τους, γεγονός που αυξάνει την τρομακτική πιθανότητα να είχαν τις αισθήσεις τους όταν βυθίστηκε το γιοτ.

Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ, 70 ετών, η σύζυγός του Τζούντι, καθώς και ο Νεοϋορκέζος δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύντροφός του Νέντα δεν είχαν σημάδια τραυματισμών, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Δημοσίευμα της La Repubblica αναφέρει ότι, κατά τη νεκροψία, δεν βρέθηκε νερό στους πνεύμονες του Τζόναθαν και της Τζούντι Μπλούμερ, αλλά ούτε και στο στομάχι και την τραχεία τους. Το ίδιο ισχύει και για το ζεύγος Μορβίλο, η νεκροψία των οποίων διενεργήθηκε την περασμένη Δευτέρα. 

Tι σημαίνουν όμως αυτά τα ευρήματα «ξηρού πνιγμού» σε αυτήν την πρώτη φάση της νεκροψίας; Σύμφωνα με το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν με τον Μάικ Λιντς σε μια καμπίνα στην αριστερή πλευρά του σκάφους, πέθαναν μαρτυρικά αφού κατανάλωσαν το οξυγόνο στον θύλακα αέρα που είχε δημιουργηθεί κατά τη βύθιση του σκάφους.

«Δεν πρόλαβαν να βγουν στο κατάστρωμα»

Η Άντζελα Μπαρκάρες, σύζυγος του Λιντς και CEO της εταιρείας στην οποία άνηκε η πολυτελής θαλαμηγός, ξύπνησε από την κακοκαιρία και ανέβηκε από την καμπίνα της στο κατάστρωμα, όπου βρίσκονταν ήδη 9 από τα 10 μέλη του πληρώματος. Το Bayesian κλυδωνιζόταν στην καταιγίδα, αντικείμενα έπεφταν και έσπαζαν και η γυναίκα, αφού αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, επιχείρησε να κατέβει στις καμπίνες για να ειδοποιήσει τον άνδρα της και την κόρη της.

Καθώς ήταν ξυπόλητη, τα πόδια της κόπηκαν από τα σπασμένα γυαλιά που ήταν στο πάτωμα. Το νερό είχε ήδη αρχίσει να ξεχύνεται μέσα στο Bayesian σαν χείμαρρος, εμποδίζοντάς τη να φτάσει στις καμπίνες.

H γυναίκα θα διασωζόταν αργότερα από σκάφη του Λιμενικού, τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ.

«Ο λεγόμενος "ξηρός πνιγμός" είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση ότι οι έξι που βρέθηκαν στο ναυάγιο είχαν ξυπνήσει, πιθανόν από τις φωνές της γυναίκας του Λιντς, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κατάστρωμα αφού παγιδεύτηκαν στις καμπίνες» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέσα σε αυτές τις καμπίνες, ο θύλακας αέρας που είχε δημιουργηθεί γινόταν όλο και πιο τοξικός λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα οι τέσσερεις καλεσμένοι του Λιντς να πεθάνουν προτού καν η καμπίνα πλημμυρίσει με νερό.

Oι νεκροψίες στις σορούς του Λιντς, της κόρης του και του μάγειρα του Bayesian έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή.

Έρευνες για ανθρωποκτονία

Συγκεκριμένα, τρία μέλη του πληρώματος βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα για υποψία πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου Τζέιμς Κάτφιλντ.

Ο τελευταίος άσκησε το δικαίωμα να παραμείνει σιωπηλός όταν ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς την περασμένη Τρίτη, δήλωσαν οι δικηγόροι του και εξήγησαν ότι ήταν «ταραγμένος» και πως οι ίδιοι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να χτίσουν την υπόθεση υπεράσπισης. Την ίδια ώρα, ένας από τους επιζώντες και μέλος του πληρώματος του «Bayesian» δήλωσε ότι το πλήρωμα «έσωσε όποιον μπορούσε» καθώς το σκάφος βυθιζόταν.

ναυάγιοΣικελίαΠαλέρμοειδήσεις τώραΙταλία