Κόσμος | 05.09.2024 18:57

Η Τουρκία προωθεί το αφήγημά της για την Κύπρο: TEKNOFEST στα Κατεχόμενα και ντοκιμαντέρ αντι-Famagusta

Μαρία Ζαχαράκη

Ο επικεφαλής της εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών BAYKAR και διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας TEKNOFESΤ, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, προανήγγειλε από την TEKNOFEST AKDENIZ (Μεσόγειος) που διοργανώθηκε φέτος στην Αττάλεια ότι οι επόμενες εκθέσεις θα διοργανωθούν στα Κατεχόμενα.

"Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε την TEKNOFEST στην αδελφή μας χώρα, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ΤΔΒΚ τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιλογή της Κύπρου για την επόμενη τοποθεσία της TEKNOFEST φανερώνει την πρόθεση της Τουρκίας να προβάλει το ψευδοκράτος διεθνώς ως έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόμβο στην περιοχή και να προσελκύσει ξένους επισκέπτες, που θα αναγνωρίσουν εμμέσως τα Κατεχόμενα.

Ντοκιμαντέρ με φόντο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Χ το ντοκιμαντέρ, που είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα, για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με στόχο να αντικρούσει τη σειρά ‘Φαμαγκούστα’.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ότι στο ντοκιμαντέρ αναφέρονται τα γεγονότα, κι όχι κατασκευασμένα σενάρια, που οδήγησαν στην ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ στην Κύπρο, όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή, ενώ επιτέθηκε στη σειρά Φαμαγκούστα ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα και δεν θα ωφελήσει κανέναν.

«Είναι σαφές ότι η σειρά μαύρης προπαγάνδας ‘Φαμαγκούστα’, η οποία θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή πλατφόρμα, διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, δείχνει ασέβεια στη μνήμη των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, που σφαγιάστηκαν ανελέητα από Ελληνοκυπριακές συμμορίες και από παρόμοιες προκλητικές προσπάθειες, και δεν θα ωφελήσει κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες που εξυπηρετούν τη μη λύση και δυσφημούν την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ στην Κύπρο, η οποία έφερε ειρήνη και ηρεμία και στις δύο πλευρές, βλάπτουν την ατμόσφαιρα ασφαλείας που παρέχεται στο νησί».

Μέσα από το ντοκιμαντέρ που πρόβαλε μόλις σήμερα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με αγγλικούς υπότιτλους και θα μεταδοθεί και στο TRT Documentary στις 9 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία επιδιώκει να παρουσιάσει την εισβολή ως απαραίτητη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

ΤουρκίαΚύπροςειδήσεις τώραFamagusta