Κόσμος|05.09.2024 21:36

Ολλανδία: Αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό απέναντι στη ρωσική απειλή

Newsroom

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες με άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες, σε απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας και για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ετήσιο υπόμνημα για την άμυνα, η Ολλανδία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 10% το επόμενο έτος, προσθέτοντας 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να φτάσει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ο στρατός θα αποκτήσει ξανά άρματα, η πολεμική αεροπορία θα ενισχυθεί με επιπλέον F-35 και το πολεμικό ναυτικό με νέες φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, το υπουργείο θα διαθέσει 260 εκατομμύρια ευρώ για τη στρατολόγηση και εκπαίδευση προσωπικού. Ο υπουργός Άμυνας, Ρούμπεν Μπρέκελμανς, δήλωσε: «Νέες απειλές απαιτούν δράση. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία δείχνει ότι μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον αδιανόητη».

Εκτός από τη Ρωσία, ο υπουργός ανέφερε ότι η Κίνα, το Ιράν, η τρομοκρατία και οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν επίσης απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ολλανδίας. «Φαίνεται ότι ζούμε σε ειρήνη, αλλά δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις στα ψηφιακά μας συστήματα, τις εταιρείες, τα πανεπιστήμια και τα δίκτυά μας», προειδοποίησε.

Ο κ. Μπρέκελμανς τόνισε ότι η Ολλανδία κάνει «ένα μεγάλο βήμα» για να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις αυξάνοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες και υπογραμμίζοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί ο πόλεμος είναι να κρατάμε τους αντιπάλους μας σε απόσταση».

Η Ολλανδία αναμένεται να δαπανήσει το 2,05% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας το κατώτατο όριο του 2% που ορίζει η Συμμαχία. Ο πρώην πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα αναλάβει καθήκοντα ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου.

Ολλανδίαειδήσεις τώρα