Μικρόβια που τρώνε πετρέλαιο ανακαλύφθηκαν στην Τάφρο των Μαριάνων (pics+vid)
NewsroomΜοναδικά βακτήρια που «τρώνε» πετρέλαιο, ζουν σε μεγάλους πληθυσμούς στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με του επιστήμονες. Η Τάφρος των Μαριανών (έτσι ονομάζεται το βαθύτερο σημείο του πλανήτη) βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και σε βάθος περίπου 11.000 μέτρων (το Έβερεστ συγκριτικά έχει ύψος 8.848 μέτρων).
Επιστήμονες από Βρετανία, Κίνα και Ρωσία έκαναν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome (Μικροβίωμα). Συνέλεξαν δείγματα από τους μικροβιακούς πληθυσμούς από τη μήκους 2.500 χιλιομέτρων Τάφρο των Μαριανών και έκαναν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση γι' αυτή τη περιοχή. Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν σε μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμοί που διασπούν τους υδρογονάνθρακες. «Τελικά γνωρίζουμε περισσότερα για τον 'Αρη από ό,τι για το βαθύτερο μέρος του ωκεανού», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σιάο-Χούα Ζανγκ του κινεζικού Πανεπιστημίου των Ωκεανών.
«Οι μικροοργανισμοί που βρήκαμε, ουσιαστικά τρώνε ουσίες παρόμοιες με το πετρέλαιο και μετά το χρησιμοποιούν για καύσιμο. Παρόμοιοι μικροοργανισμοί παίζουν ρόλο στη διάσπαση των πετρελαιοκηλίδων σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Τέτοιου είδους βακτήρια είναι πραγματικά άφθονα στο βυθό της Τάφρου των Μαριανών», τόνισε ο δρ Τζόναθαν Τοντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αναλογία στην εν λόγω Τάφρο των βακτηρίων που διασπούν υδρογονάνθρακες, είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας. Η ανάλυση δειγμάτων νερού σε διαδοχικά βάθη της Τάφρου έδειξε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε βάθος έως 6.000 μέτρων -και ίσως ακόμη βαθύτερα- εξαιτίας της ρύπανσης των ωκεανών.
Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι στο βυθό της Τάφρου τα βακτήρια παράγουν με βιολογικό τρόπο υδρογονάνθρακες, παρόμοιους με εκείνους που βρίσκονται στο πετρέλαιο. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί ίσως βοηθούν τους μικροοργανισμούς να αντέχουν τις τρομερές πιέσεις που ασκούν πάνω τους τα μεγάλα βάθη του νερού. Επίσης οι βιολογικά παραγόμενοι υδρογονάνθρακες πιθανώς καταναλώνονται ως τροφή από άλλα βακτήρια.
Οι επιστήμονες ερευνούν εάν τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει ασφαλές συμπέρασμα.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή