Κόσμος|07.09.2024 10:13

Οργή Τουρκίας κατά Ελλάδας γιατί... της «έκλεψε» τουρίστες

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία λοξοκοιτάει ξανά τα ελληνικά νησιά, όχι για τους στρατιώτες και τα όπλα, που διαθέτουν, αυτή τη φορά, αλλά επειδή αποσπούν πλέον σημαντικό αριθμό Τούρκων τουριστών, μειώνοντας αισθητά τα έσοδα της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας.

Τα νησιά προσέλκυσαν φέτος όχι μόνο όλο το καλοκαίρι Τούρκους επισκέπτες, αλλά ακόμη και κατά την εθνική επέτειο της 30ής Αυγούστου, ημέρα που η Τουρκία «γιορτάζει» την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Σμύρνη το 1922. Γεγονός που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλοντας αυστηρά όσους Τούρκους επέλεξαν για διακοπές τις ελληνικές θάλασσες, όπου πριν από έναν αιώνα είχαν ρίξει οι πρόγονοί τους τους Έλληνες.

«Οι πρόγονοι τούς έριξαν στη θάλασσα και τώρα οι δικοί μας κολυμπούν στην ίδια θάλασσα!», έγραφε η εφημερίδα Γενί Ακίτ.

Άλλα μέσα βέβαια αντιμετώπισαν την κατάσταση με χιούμορ. Η τουρκική σατιρική ιστοσελίδα Zaytung, παίζοντας με την ειρωνεία της κατάστασης, γράφει περιπαικτικά ότι η απόβαση 3000 Τούρκων το τριήμερο της επετείου στα νησιά, έθεσε σε συναγερμό τον ελληνικό στρατό, που θεώρησε ότι πρόκειται για νέα «εισβολή». 

«Ελάτε στο δικό σας νησί», φωνάζουν στα Κατεχόμενα

Το πρόγραμμα εξπρές-βίζα για 10 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και οι αισθητά οικονομικότερες τιμές που πρόσφερε φέτος η Ελλάδα, προκάλεσε την οργή και των Κατεχομένων της Κύπρου, που κάλεσαν τους Τούρκους να επιλέξουν «το δικό τους νησί» για τις διακοπές τους.

«Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, θρησκεία και νόμισμα. Όπως η Τουρκία φρόντισε τη Βόρεια Κύπρο πριν από χρόνια, τώρα θέλουμε να φροντίσει το νησί της με τον ίδιο τρόπο και θέλουμε το "Νησί Κύπρος" να είναι η πρώτη τους διεύθυνση για τις διακοπές τους και όχι το εξωτερικό. Σας καλούμε να έρθετε στο δικό σας νησί», δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός» Τουρισμού του ψευδοκράτους, Φικρί Ατάογλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ, το Σεπτέμβριο, η μέση τιμή για 2 άτομα για 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Τουρκία ξεκινά από 750€ και φτάνει μέχρι 3.000! 

ΤουρκίαΑιγαίοΑνατολική Μεσόγειοςελληνικά νησιάβίζαειδήσεις τώρα