Κόσμος|09.09.2024 12:28

ΔΕΘ 2024 - Ομιλία Μητσοτάκη: Ο τουρκικός Τύπος βλέπει «φόβο» και «πανικό» πίσω από τη στρατηγική άμυνας της Ελλάδας

Μαρία Ζαχαράκη

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσε το απαραίτητο έναυσμα στον τουρκικό Τύπο και τον Τούρκο σχολιαστή να δει πίσω από κάθε αναφορά του πρωθυπουργού για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας την «παραδοχή» ενός «φόβου» που συνοδεύει κάθε ελληνική κίνηση.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος 

Ο τουρκικός Τύπος αναδεικνύει σήμερα μία «πανικόβλητη» Ελλάδα που έχει επιδοθεί σε έναν αποτρεπτικό εξοπλισμό και οι εφημερίδες, ειδικά οι φιλοκυβερνητικές, δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι, παρά την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων, η Ελλάδα επιμένει στην αμυντική της στρατηγική.

Στη Χουριέτ, ο τίτλος «Δήλωση για την Τουρκία από τον Μητσοτάκη που κέντρισε την προσοχή» επισημαίνει το «θετικό κλίμα» στις διμερείς σχέσεις, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί αυξημένων αμυντικών επενδύσεων.

«Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα επικρατεί θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι χρειάζονται ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έχουν κάνει για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία», αναφέρεται στο δημοσίευματα. 

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Γιώργος Κιρμπάκης, τονίζει το πώς η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει στα χείλη του Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας την ελληνική πολιτική ηγεσία ανήσυχη για την πολιτική της Τουρκίας.

«Ο Έλληνας ηγέτης Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι η πολιτική της Άγκυρας για τη ‘Γαλάζια Πατρίδαεξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η φιλοκυβερνητική και αγγλόγλωσση Daily Sabah επικεντρώθηκε σε μια πιο αιχμηρή ανάλυση, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι επενδύει περισσότερα στην άμυνα από φόβο για τους Τούρκους».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο Μητσοτάκης, παρά τις θετικές εξελίξεις, εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ως πρόβλημα και για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα επενδύει στην άμυνα της χώρας.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος συνολικά παρουσιάζει τον Μητσοτάκη ως ηττοπαθή και απαισιόδοξο, με τίτλους όπως «Παραδοχή του Μητσοτάκη: Πανικός για την Τουρκία στην Ελλάδα» (Γενί Μπιρλίκ) και «Εξοπλιστήκαμε τόσο πολύ λόγω της Τουρκίας» (Γενί Ακίτ).

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος ερμηνεύονται ως δείγμα του φόβου της Ελλάδας και όχι μιας στρατηγικής πρωτοβουλίας.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος στην Τουρκία, από την άλλη, τονίζει περισσότερο τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις του Μητσοτάκη για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Η Τζουμχουριέτ επισημαίνει το «Ξέσπασμα για την ‘Γαλάζια Πατρίδα’ από τον Μητσοτάκη», σχολιάζοντας την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού σε θέματα που συνεχίζουν να υπονομεύουν τις προσπάθειες διαλόγου.

Κυριάκος Μητσοτάκηςτουρκικό υπουργείο ΆμυναςΔΕΘειδήσεις τώραΔΕΘ 2024