Κόσμος|09.09.2024 17:28

POLITICO: Το μεγάλο παζλ της Επιτροπής της Κομισιόν - Πώς θα μοιράσει τα χαρτοφυλάκια η Ούρσουλα

Newsroom

Ενόψει της διανομής των θέσεων - κλειδιών στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Βρυξέλλες έχουν «πλημμυρίσει» από εικασίες σχετικά με το ποιος θα αναλάβει και τι.

Το να αποσπάσει κανείς ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο δίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξουσία επί βασικών αποφάσεων: Πώς οι Βρυξέλλες θα κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική; Πόσο θα αμβλυνθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ; Πόσο γρήγορα θα ανοίξει η ΕΕ την πόρτα σε περισσότερες χώρες;

Το POLITICO παρουσιάζει τις προβλέψεις του για τη νέα ομάδα της Κομισιόν. Φυσικά, το περίπλοκο παζλ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα είναι ένα θέμα σε εξέλιξη μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αν και τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» 100% ακόμα. Εξάλλου, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει καταφέρει να κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά, αφήνοντας ακόμη και τους μελλοντικούς επιτρόπους στο σκοτάδι σχετικά με τις επόμενες θέσεις εργασίας τους.

Ποιος θα πάρει τι και γιατί

Απόστολος Τζιτζικώστας - Ελλάδα

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τις μεταφορές

Γιατί: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στη φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει άλλη μια πενταετή θητεία.. Η ανάληψη της εποπτείας του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη βοήθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. 

Τιερί Μπρετόν - Γαλλία

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία

Γιατί: Η σχέση μεταξύ του Μπρετόν και της φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα η πιο εύκολη και χειροτέρεψε όταν ο Μπρετόν της επιτέθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως αντίποινα, είναι πιθανό να του δώσει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα επιθυμούσε. Παρόλα αυτά, ο Μπρετόν φέρνει τα πράγματα εις πέρας.

Κάγια Κάλας - Εσθονία

Χαρτοφυλάκιο: Ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας

Γιατί: Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, ο οποίος έχει ήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, είναι ένα «αρπακτικό» της Ρωσίας που θεωρήθηκε ότι ταιριάζει γεωγραφικά, πολιτικά και διπλωματικά στον ρόλο αυτό.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

Όπως γράφει το Politico, ο εκλεκτός της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο ακροδεξιός Ραφαέλε Φίτο, προορίζεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη συνοχή, την οικονομία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Παρά τις πιθανές αντιδράσεις τους, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στην Ευρωβουλή εκτιμάται πως θα αποδεχθούν τον διορισμό του στο πλαίσιο της επιχείρησης «κατευνασμού» της Μελόνι από τη Φον ντερ Λάιεν.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις (ΕΛΚ) εκτιμάται πως θα αναλάβει εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αν και δεν αποκλείεται, τελικά η φον ντερ Λάιεν να του αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού και να χρίσει τον Σλοβάκο Μάρος Σέφκοβιτς εκτελεστικό αντιπρόεδρο αρμόδιο για θέματα διοίκησης, εφαρμογής, απλούστευσης και διοργανικών σχέσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, όπως και η τοποθέτηση της δικής τους Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέρα ως εκτελεστικής αντιπροέδρου στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αν και, όπως γράφουν οι Financial Times, το όνομά της ακούγεται και για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού.

Οι υπόλοιποι επίτροποι

Ο προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη φον ντερ Λάιεν, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Μάγκνους Μπρούνερ, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών και πρώην τηλεπαρουσιάστρια Χάτζα Λαχμπίντ θα αναλάβει επίτροπος Εσωτερικών -με τη φον ντερ Λάιεν να επιβραβεύει το Βέλγιο ως μία από τις λιγοστές χώρες που πρότειναν γυναίκα υποψήφια.

Η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχάριεβα αναμένεται να αναλάβει επίτροπος αρμόδια για τη διαχείριση κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η Κροάτισσα Ντουμπράφσκα Σουίτσα (προερχόμενη από ΕΛΚ, όπως και η φον ντερ Λάιεν) επίτροπος Δημογραφικού και Δικαιοσύνης.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα εκτιμάται πως θα είναι ο νέος επίτροπος Ενέργειας, ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν αρμόδιος για τη Διεθνή Κλιματική Πολιτική, η Φινλανδή πρώην υπουργός Παιδείας Χένα Βίρκουνεν επίτροπος Τεχνολογίας, ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρχέλι εκιμάται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Αθλητισμού, ο Ιρλανδός πρώην ΥΠΟΙΚ -γεράκι της δημοσιονομικής λιτότητας- Μάικλ Μακγκράθ το χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται με την έρευνα ή την καινοτομία (ίσως και το Αλιείας), ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους το χαρτοφυλάκιο για την ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα και ο Λουξεμβούργιος (ΕΛΚ) Κρίστοφ Χάνσεν εκείνο της Γεωργίας (άλλωστε, προέρχεται από οικογένεια αγροτών).

Η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ορίσει τον Μαλτέζο Γκλεν Μίκαλεφ -έναν από τους πιο αδύναμους υποψήφιους, καθώς δεν ανέλαβε ποτέ πολιτικό αξίωμα- επίτροπο Ισότητας και Νεολαίας, τον υπέρμαχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών και επίτροπο από τον περασμένο Οκτώβριο της απερχόμενης Κομισιόν, Γούπκε Χέκστρα, στο χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου και της Οικονομικής Ασφάλειας και πιθανώς θα τοποθετήσει επίτροπο Προϋπολογισμού τον Πολωνό Πιοτρ Σεραφίν, δεξί χέρι του Ντόναλτ Τουσκ, που στήριξε την υποψηφιότητά της.

Η Πορτογαλέζα Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε ίσως αναλάβει, σύμφωνα με το Politico, το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας, αν και μπορεί να καταλήξει σε εκείνο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτα προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και Στέγασης, η Σουηδή Τζέσικα Ρόσγουολ για το Εσωτερικής Αγοράς, ενώ αναμένεται το πρόσωπο που θα προτείνει η Σλοβενία -μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Τόμας Βέσελ- προορίζεται για επίτροπος Υγείας ή Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

ΚομισιόνΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΑπόστολος Τζιτζικώσταςειδήσεις τώρα