Κόσμος|09.09.2024 21:33

Ερντογάν: Από το Μαντζικέρτ στη σύσφιξη σχέσεων με την Αίγυπτο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να επικαλείται ιστορικά γεγονότα και στρατηγικές νίκες και να τα συνδέει πάντα με τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις. Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επετείους της μάχης του Μαντζικέρτ και της 30ης Αυγούστου για να τις συνδέσει με τις δικές του γεωπολιτικές κινήσεις κατά τον «Αιώνα της Τουρκίας».

«Στις 26 Αυγούστου, όπως ακριβώς γιορτάσαμε με υπερηφάνεια την 953η επέτειο της νίκης μας στο Μαντζικέρτ, η οποία άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας στο έθνος μας, έτσι και στις 30 Αυγούστου, την Ημέρα της Νίκης, γιορτάσαμε με τον ίδιο ενθουσιασμό την 102η επέτειο της μεγάλης νίκης που κατέγραψε την ύπαρξή μας σε αυτά τα εδάφη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ανήμερα της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο

Η επιδίωξη της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο έγινε κάτι παραπάνω από σαφής απόψε με την αποτίμηση της επίσκεψης Σίσι, που έκανε ο Τούρκος ηγέτης Ο Ερντογάν, επισημαίνοντας τη σημασία των πρόσφατων επαφών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, έκανε λόγο για ανάγκη συντονισμού με το Κάιρο στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

«Μετά την ιστορική επίσκεψή μας τον Φεβρουάριο, προχωρήσαμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου πολύ περισσότερο με την επανειλημμένη επίσκεψη του κ. Σίσι.

Βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με την Αίγυπτο για περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής», υποστήριξε, χρησιμοποιώντας το ιστορικό και διπλωματικό αφήγημα ως μοχλό πολιτικής επιρροής.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑίγυπτοςειδήσεις τώρα