Κόσμος|10.09.2024 16:29

Μεγάλος πόλεμος ή πανδημία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Μπιλ Γκέιτς για το άμεσο μέλλον

Newsroom

Δυσοίωνο προβλέπει το μέλλον ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες προειδοποιεί πως επερχόμενος κλιματικές καταστροφές καθώς και σοβαρές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, δύο πιθανές καταστροφές του προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία.

«Οι πολλές αναταραχές στον σημερινό κόσμο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν μεγάλο πόλεμο», λέει στο CNBC Make It. Και ακόμη και «αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο... τότε, ναι, θα υπάρξει άλλη μια πανδημία, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια», τονίζει.

Οι επιστήμονες θεωρούν τις πανδημίες ως αναπόφευκτες με την πάροδο του χρόνου. Πράγματι, γίνονται όλο και πιο συχνές, λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού, όπως δείχνουν οι έρευνες.

«Δεν είμαστε έτοιμοι» για νέα πανδημία 

Για τον Γκέιτς και άλλους υπέρμαχους της παγκόσμιας υγείας, το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί σύντομα άλλη πανδημία - είναι αν τα έθνη θα είναι πιο προετοιμασμένα απ' ό,τι ήταν για το ξέσπασμα της Covid-19. «Η χώρα από την οποία ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει το πρότυπο δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες», λέει ο Γκέιτς, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Ο Γκέιτς έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία» το 2022, στο οποίο κατηγόρησε διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες το 2020.

Στο βιβλίο, εξέθεσε διάφορες συστάσεις για τις χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πολιτικών καραντίνας, επενδύσεων στην παρακολούθηση της νόσου και ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, με την αύξηση των δαπανών για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας, ο Γκέιτς λέει ότι η παγκόσμια αντίδραση δεν ήταν ακόμη αρκετή. «Αν και πήραμε κάποια μαθήματα από τον κορονοϊό, δυστυχώς είναι πολύ λιγότερα από όσα θα περίμενα», λέει.

πανδημίαπόλεμοςΜπιλ Γκέιτςειδήσεις τώρα