Κόσμος|10.09.2024 18:55

Τέλος τα social media για τα παιδιά στην Αυστραλία – Διχάζει το ανατρεπτικό νομοσχέδιο

Newsroom

Η Αυστραλία βάζει φρένο στην αλόγιστη χρήση των social media από τους ανήλικους με έναν νόμο που διχάζει την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα θα ορίσει ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί φέτος σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος θα προτιμούσε να δει τους νέους να παίζουν «στα γήπεδα» μάλλον, παρά μπροστά στις οθόνες τους.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ιστότοπους αυτούς «μάστιγα» για τους νέους και δήλωσε πως ο ομοσπονδιακός νόμος, που θα ορίζει αυτό το όριο, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, διευκρινίζοντας ότι η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί κανείς στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

Ο εν λόγω νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προηγούμενες απόπειρες, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποτύχει έπειτα από διαμαρτυρίες ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων στο Ίντερνετ.

Μέσα στους επόμενους μήνες και πριν το κείμενο τεθεί σε ισχύ, θα γίνουν τεστ για το πώς θα μπορεί να ελέγχεται η ηλικία κατά τη σύνδεση, πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

«Θέλω να δω τα παιδιά μακριά από τις οθόνες τους»

«Θέλω να δω τα παιδιά μακριά από τις οθόνες τους, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στις πισίνες και στα γήπεδα του τένις», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να έχουν αληθινές εμπειρίες με αληθινούς ανθρώπους επειδή ξέρουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κακό στην κοινωνία», δήλωσε ακόμη μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ερωτηθείς επανειλημμένα για το θέμα, ο Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως προσωπικά θα ήθελε η ελάχιστη ηλικία να είναι τα 16 χρόνια.

ανήλικοιΕυρωπαϊκή Ένωσηsocial mediaΑυστραλίαειδήσειςειδήσεις τώρα