Κόσμος|10.09.2024 16:04

Μπλίνκεν: Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους - «Απειλή για όλη την Ευρώπη»

Newsroom

Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σύντομα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την κλιμάκωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπλίνκεν είπε πως «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας 5 έως 350, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων», όπως μεταδίδει το Sky News. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει κάποιο μέρος αυτών των πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες εναντίον της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η προμήθεια από το Ιράν της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους δικούς της πυραύλους για στόχους που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

ΗΠΑΡωσίαΙράνΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώρα