Κόσμος|10.09.2024 17:33

Κομισιόν: «Φρένο» στην παρουσίαση των νέων Επιτρόπων – Ο «πονοκέφαλος» της φον ντερ Λάιεν και τα «αγκάθια»

Newsroom

Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα πήρε η ανακοίνωση των Επιτρόπων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σχεδίαζε να συναντηθεί το πρωί με  τους επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη αποδεικνύεται το δύσκολο παζλ της σύνθεσης της Επιτροπής, αφού η απόσπαση κάποιου κρίσιμου χαρτοφυλακίου δίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόσβαση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του ανταγωνιστικού προφίλ της ΕΕ στη διεθνή σκηνή, τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων ώστε να κατευναστούν οι εξαγριωμένοι αγρότες ή το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ένωσης.

Κλειστά χαρτιά κρατά η φον ντερ Λάιεν

Την ίδια στιγμή ένα πέπλο μυστηρίου έχει πέσει αναφορικά με τις επιλογές της, αφήνοντας ακόμη και τους μελλοντικούς επιτρόπους στο σκοτάδι για τα καθήκοντά τους την επόμενη πενταετία.

Το Politico, επικαλούμενος δεκάδες συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προχώρησε σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τη σύνθεση της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν και φυσικά υπογραμμίζει ότι η ονοματολογία θα είναι ρευστή μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού η φον ντερ Λάιεν δεν έχει να λάβει υπόψη μόνο τις ισορροπίες από γεωγραφική και πολιτική άποψη, αλλά και να συνυπολογίσει τον ικανοποιητικό επιμερισμό των χαρτοφυλακίων βάσει του φύλου ή να διαχειριστεί τις πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών ώστε οι εκπρόσωποι των χωρών τους να εξασφαλίσουν ένα καλό χαρτοφυλάκιο.

Και βέβαια, από την εξίσωση δεν μπορούν να παραλειφθούν οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν τη φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πιέζουν ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχουν επαρκή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΕυρώπηΟύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσειςειδήσεις τώρα