Κόσμος|10.09.2024 17:44

Τουρίστας άφησε μια σακούλα Cheetos σε εθνικό πάρκο και... επηρέασε το οικοσύστημά του! Πώς γίνεται αυτό

Newsroom

Το νερό είναι το μόνο που επιτρέπεται στους επισκέπτες να καταναλώνουν μέσα στο τεράστιο σπήλαιο του Εθνικού Πάρκου Carlsbad Caverns στο Νέο Μεξικό. Όλα τα άλλα απαγορεύονται. Πρόσφατα, επισκέπτης του πάρκου έριξε κάτω μια σακούλα Cheetos και δημιούργησε... «τεράστιο αντίκτυπο» στο οικοσύστημα του σπηλαίου.

«Μπορεί μια πεταμένη σακούλα σνακ να φαίνεται ασήμαντη, αλλά για τη ζωή του σπηλαίου μπορεί να είναι καθοριστικό», ανέφερε το πάρκο στην ανάρτησή του σχετικά με τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο Big Room.

«Το επεξεργασμένο καλαμπόκι, που μαλάκωσε από την υγρασία του σπηλαίου, αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή και μύκητες. Οι γρύλοι του σπηλαίου, τα ακάρεα, οι αράχνες και οι μύγες σύντομα οργανώθηκαν σε έναν προσωρινό τροφικό ιστό, σκορπίζοντας τα θρεπτικά συστατικά στο σπήλαιο. Οι μύκητες εξαπλώνονται στις κοντινές επιφάνειες, καρποφορούν, πεθαίνουν και βρωμάνε. Και ο κύκλος συνεχίζεται».

Το πάρκο γνωστοποίησε ότι οι φύλακες αφιέρωσαν 20 λεπτά για να αφαιρέσουν προσεκτικά τις μούχλες και τα ξένα υπολείμματα από τις επιφάνειες στο εσωτερικό του σπηλαίου, σημειώνοντας ότι ενώ ορισμένα μέλη του οικοσυστήματος που αναδύθηκαν από τα σνακ αποτελούσαν κατοίκους του σπηλαίου «πολλά από τα μικρόβια και τις μούχλες δεν είναι».

«Μεγάλο ή μικρό, όλοι μας αφήνουμε ένα αντίκτυπο όπου κι αν πάμε. Ας αφήσουμε όλοι τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε», είναι η έκκληση των υπευθύνων του πάρκου.

Στην ιστοσελίδα του πάρκου αναφέρεται ότι το φαγητό και τα ποτά, εκτός από σκέτο νερό, προσελκύουν τα ζώα στο σπήλαιο.