Κόσμος|10.09.2024 22:08

Debate Χάρις - Τραμπ: Η κρίσιμη «μάχη» και το θέμα «ταμπού» που μπορεί να τους βγάλει νοκ άουτ

Newsroom

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέρχονται απόψε σε ένα debate με υψηλά διακυβεύματα που αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ένα βασικό κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Το ερώτημα ωστόσο που κυριαρχεί είναι αν αυτή η «αναμέτρηση», σε ένα από τα πιο αναμενόμενα ραντεβού αυτής της προεκλογικής εκστρατείας που ξέφυγε από τα καθιερωμένα, θα είναι αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

Μια μαύρη και νοτιοασιατική γυναίκα, η οποία έχει γνωρίσει σημαντικό ενθουσιασμό από τη βάση αναμετράται με έναν λευκό άνδρα που έχει επιτεθεί στην πολυφυλετική ανατροφή της. Υπάρχει ωστόσο ένα εξόφθαλμο ζήτημα: Καμία από τις δύο πλευρές δεν πιστεύει ότι ο υποψήφιός της πρέπει να μιλήσει για το ζήτημα της φυλής.

Θέμα που «καίει»

Το POLITICO μίλησε με στελέχη των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, σε ορισμένους από τους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσει ο υποψήφιός τους την αποψινή τηλεμαχία. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Χάρις λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στο ιστορικό της, αντί να εμπλακεί σε έναν αγώνα με τον αντίπαλό της για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Στελέχη των Ρεπουμπλικανών προτείνουν στον Τραμπ να κάνει το ίδιο: να μείνει μακριά από προσωπικές επιθέσεις σχετικά με το φύλο και τη φυλετική ταυτότητα της Χάρις, να αναγνωρίσει την ιστορική της υποψηφιότητα, αλλά να στοχεύσει αντ' αυτού στο τι έχει κάνει στο αξίωμα - και τι θα κάνει. Η εστίαση στην πολιτική, λένε, θα βοηθήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους είχαν δυσμενή άποψη για την αντιπρόεδρο πριν από την άνοδό της.

Οι παγίδες για τους δυο υποψηφίους

Η αναφορά πάνω σε αυτό το ζήτημα θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τους δύο υποψηφίους, όπως επιμένουν οι επικοινωνιολόγοι των δυο υποψηφίων. Η Χάρις είναι ένας πολύ πιο ικανός αντίπαλος για τον Τραμπ από ό,τι ήταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου. Και ο ίδιος ο Τραμπ είναι ένας αντισυμβατικός αντίπαλος, αναμφισβήτητα ο πιο έμπειρος συζητητής στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Τραμπ είναι γνωστός για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ ριψοκίνδυνο γι' αυτόν να χρησιμοποιήσει την πολιτική ταυτότητας ως ρόπαλο εναντίον του αντιπάλου του. Θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ εις βάρος του ακόμη και αν μπορεί να παίξει καλά με τη βάση του.

Μπορεί επίσης να αφήσει τον Τραμπ ευάλωτο στον Χάρις να αναμοχλεύσει το ιστορικό των ρατσιστικών επιθέσεων. Ο Τραμπ απέκτησε φήμη ως πολιτική προσωπικότητα με το να υποδαυλίζει τα ψεύδη περί birtherism για τον προκάτοχό του. Ζήτησε τη θανατική ποινή για τους Πέντε του Σέντραλ Παρκ, μια ομάδα μαύρων και καστανών εφήβων που κατηγορήθηκαν άδικα για επίθεση σε μια λευκή γυναίκα το 1989. Και έχει αποκαλέσει τους Μεξικανούς μετανάστες «βιαστές», έχει συμμαχήσει με λευκούς εθνικιστές και έχει υπονοήσει ότι ο Χάρις μόλις πρόσφατα «έγινε μαύρη».

Πώς μπορεί να προσεγγίσουν το θέμα οι υποψήφιοι

Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξελιχθεί το θέμα της φυλής και το POLITICO ρώτησε τα στελέχη και των δύο κομμάτων πώς ακριβώς θα πρέπει να προσεγγίσει κάθε κατάσταση ο υποψήφιος τους. Οι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μπορεί ο Τραμπ να ανατρέψει το θέμα της ιστορικής υποψηφιότητας της Χάρις;

Η Χάρις, η οποία έχει σφυρηλατήσει το διαπεραστικό και επιθετικό στυλ της στο ντιμπέιτ μέσα από τα χρόνια που ήταν εισαγγελέας, διεκδικεί να εκπληρώσει πολλές πρωτιές σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία: Η πρώτη γυναίκα, το πρώτο άτομο μαύρης και ινδιάνικης καταγωγής, η πρώτη απόφοιτος ιστορικά μαύρου κολεγίου και πανεπιστημίου και το πρώτο μέλος των Θεϊκών Εννιά.

Ενώ η ίδια σπάνια στηρίζεται ρητά σε αυτό, επιλέγοντας να βάλει τους υποστηρικτές της να αναπαράγουν τα επιτεύγματά της που σπάνε εμπόδια για εκείνη, οι αναλυτές λένε ότι ο Τραμπ μπορεί να δώσει τον τόνο απόψε υπονομεύοντας αυτή την αφήγηση.

«Πάρτε τον αέρα από τα πανιά της μιλώντας για τον ιστορικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς της και για το πώς μια κόρη μεταναστών ... μπορεί να φτάσει στα υψηλότερα ύψη της αμερικανικής δημοκρατίας και αυτό είναι μια απόδειξη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Άλεξ Στρόμαν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Νότιας Καρολίνας.

Στη συνέχεια, αφού τη συγχαρεί πραγματικά, ο Τραμπ πρέπει να κάνει απότομη στροφή.

«Δεν εκλέγουμε προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση το υπόβαθρό τους», δήλωσε ο Στρόμαν, ο οποίος εργάστηκε στην Επιτροπή Εγκαινίων του Τραμπ το 2017. «Πρέπει να τους εκλέγουμε με βάση τις πολιτικές τους, τις ιδέες τους και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Και είδαμε τι έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν».

Αυτή η στρατηγική θα αναγκάσει τη Χάρις από νωρίς να συζητήσει για την πολιτική, κάτι που οι επικριτές της λένε ότι αποτελεί μια εξόφθαλμη αδυναμία της. Κατά καιρούς μπορεί να εξηγεί υπερβολικά και να ελίσσεται όταν την πιέζουν για συγκεκριμένες πολιτικές λεπτομέρειες ή για εξηγήσεις γιατί έχει αλλάξει γνώμη για μια θέση, όπως το fracking.

Θα δώσει η Χάρις περισσότερο χρόνο στον αέρα για το σχόλιο του Τραμπ ότι «έγινε μαύρος»;

Οι Δημοκρατικοί γελούν με την ιδέα ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πειθαρχήσει σε ένα ντιμπέιτ. Ποντάρουν στην αδυναμία του να καταστείλει το ένστικτό του να ξεσπάσει σε έναν αντίπαλο, ιδίως σε κάποιον όπως η Χάρις, η οποία του έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας και έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις επτά εβδομάδες που βρίσκεται στην κορυφή του ψηφοδελτίου.

Γι' αυτό, λένε, κατέφυγε στο να προφέρει σκόπιμα λάθος το όνομά της και να ρωτήσει μια συγκέντρωση μαύρων δημοσιογράφων: «Είναι Ινδή ή είναι Μαύρη;» Σε απάντηση, η Χάρις είπε με έμφαση σε μια κατάμεστη αρένα στην Ατλάντα αυτό το καλοκαίρι: «Αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το κατάμουτρα». Αλλά τώρα που πρόκειται να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τραμπ, οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι σοφό να τον εμπλέξει σε κάτι τέτοιο.

«Αν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, τον αφήνεις να φύγει και στέκεσαι εκεί σιωπηλός καθώς μολύνει τον εαυτό του», δήλωσε ο Ashley Etienne, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος τόσο της Χάρις όσο και του Μπάιντεν.

Με λιγότερες από 60 ημέρες να απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών, είπε η Etienne, το θέμα αυτής της συζήτησης είναι «μην κάνεις κακό». Και κάθε είδους λεκτικός αντίλογος σχετικά με την ταυτότητα της Χάρις μπορεί να ξύσει μια φαγούρα, αλλά μπορεί επίσης να την ανοίξει στο τροπάριο της «θυμωμένης μαύρης γυναίκας».

Τι γίνεται με αυτές τις «μαύρες δουλειές»;

Η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα έλαβε βροντερή ανταπόκριση στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών όταν έστρεψε εναντίον του μια από τις ατάκες του Τραμπ στο ντιμπέιτ του Ιουνίου: «Ποιος θα του πει ότι η δουλειά που αναζητά αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μία από αυτές τις «μαύρες δουλειές»;».

Ο Γκέβιν Ρέινολντς, πρώην συντάκτης ομιλιών της Χάρις, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία σε αυτόν τον ισχυρισμό. «Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζονται απαραίτητα την Καμάλα Χάρις να πάει εκεί πάνω και να τους υπενθυμίσει ότι είναι μαύρη», είπε. Ο Etienne, ο πρώην σύμβουλος της Harris, το έθεσε λίγο διαφορετικά: «Το διαδίκτυο το έχει φθείρει αυτό, προς το καλύτερο!»

Αναμένουμε όμως να δούμε κάποιου είδους ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση έχει εξυπηρετήσει καλύτερα τους μαύρους Αμερικανούς.

Ο υποστηρικτής του Τραμπ, Χάρισον Φιλντς, θέλει ο πρώην πρόεδρος να στηριχθεί σε πολιτικά επιτεύγματα όπως η εξασφάλιση εκατομμυρίων σε χρηματοδότηση για τα HBCUs (την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις αύξησε έκτοτε) έως την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης που υπέγραψε, του First Step Act. Και θέλει ο Τραμπ να αντιπαραβάλει στη συνέχεια αυτές τις νίκες με την πίεση των Δημοκρατικών για την αστυνομική μεταρρύθμιση και τις αποζημιώσεις - νομοθεσία που τελικά πέθανε στο Κογκρέσο.

«Οι Δημοκρατικοί είναι πολύ καλοί στο να λένε στη μαύρη κοινότητα τι πρόκειται να κάνουν», συνέχισε ο Φιλντς. «Και όταν έχουν την εξουσία, δεν κάνουν τίποτα».

ΗΠΑΤζο ΜπάιντενεκλογέςΝτόναλντ ΤραμπΑμερικήΡεπουμπλικάνοιΔημοκρατικοίΚάμαλα Χάριςειδήσειςdebateειδήσεις τώρα