Κόσμος|11.09.2024 15:27

Debate Χάρις -Τραμπ: Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος και η χειραψία «σπάσιμο των οστών»

Newsroom

Στην δυναμική που είχε η Κάμαλα Χάρις με τη στάση του σώματός της απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο τους ντιμπέιτ αναλύουν ειδικοί, επισημαίνοντας πως έδωσαν τόνο στην τηλεμαχία χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι ξεκίνησαν άνοιξαν την αναμέτρησή τους με μια τολμηρή χειραψία που ισοδυναμούσε με «ψυχολογικό πόλεμο», δήλωσαν ειδικοί στη γλώσσα του σώματος στην εφημερίδα The Post.

Τι έδειξε η πρώτη χειραψία Τραμπ - Χάρις 

Η Χάρις μπήκε στη σκηνή αποπνέοντας αυτοπεποίθηση με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους πίσω και κατευθύνθηκε προς τον Τραμπ για να του σφίξει το χέρι. Πρόκειται για μια κίνηση που αιφνιδίασε τον Ρεπουμπλικανό, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της γλώσσας του σώματος Κρις Ούλριχ.

Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο ντιμπέιτ ο Τραμπ δεν έκανε χειραψία με τον τότε αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν.

«Δεν νομίζω ότι ήταν έτοιμος γι' αυτό», δήλωσε ο ειδικός και σχολίασε πως: «Ή ίσως ήταν η στρατηγική τους, απλώς να πάνε στην εξέδρα και αν έδινε κάποιος το χέρι, να ανταπέδιδε ο άλλος».

Ωστόσο, η Χάρις ήταν αυτή αποφάσισε να πάει μέχρι τον Τραμπ, αντί να σταματήσει στο κέντρο της σκηνής για να περιμένει τον πρώην πρόεδρο να τη συναντήσει.

«Νομίζω ότι ήταν ένα ψυχολογικό μήνυμα του τύπου: "Είμαι εδώ για να εμπλακώ μαζί σου". Βάζοντας πρώτα το χέρι της, στέλνει το ψυχολογικό μήνυμα"», δήλωσε ο Ούλριχ.

Το «σπάσιμο των οστών»

Ο Τραμπ χαιρέτησε την Χάρις με μια χειραψία που λέγεται ‘’σπάσιμο των οστών’’, την οποία έχει χρησιμοποιήσει σε παγκόσμιους ηγέτες από τον αείμνηστο Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε μέχρι τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Η χειραψία είναι μια επίδειξη δύναμης και είναι αυτή που αρέσει στον Τραμπ να χρησιμοποιεί συχνά», εξηγεί ειδικός.

Από την άλλη πλευρά, η Χάρις πιθανότατα σκόπευε με την χειραψία της «να οικοδομήσει εμπιστοσύνη» όχι μόνο με τον Τραμπ αλλά και το αμερικανικό κοινό.

Οι χειρονομίες και οι γκριμάτσες της Χάρις

Όταν ο Τραμπ εξαπέλυε επιθέσεις, η Χάρις έκανε κάποιες γκριμάτσες και χειρονομίες. «Στον κόσμο μου, λέμε, "όταν πιάνεις το πηγούνι σου, είσαι έτοιμος να κερδίσεις". Αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι 100% αυτό... είναι σχεδόν σαν να το έκανε αυτό ως έναν τρόπο για να περιθωριοποιήσει τον Τραμπ».

Παράλληλα, ο ισχυρισμός του ότι οι μετανάστες "τρώνε κατοικίδια ζώα στο Σπρίνγκφιλντ" επέτρεψε στη Χάρις να «ξεσπάσει σε γέλια και να εκδηλώσει δυναμικά μια έκφραση οίκτου απέναντι στον αντίπαλό της».

Τα ψεύτικα χαμόγελα του Τραμπ 

Για τον πρώην πρόεδρο, ήταν οι εκφράσεις του προσώπου του που διέψευδαν τα αληθινά του συναισθήματα. Για παράδειγμα, υπήρχαν ανεπαίσθητες αλλαγές στο χαμόγελό του καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Μπορείτε να εντοπίσετε πότε ο Τραμπ χαμογελά ψεύτικα», επισήμανε ο Ούλριχ.

«Όταν ένα άτομο προσπαθεί να μεταδώσει ένα ψεύτικο χαμόγελο, ευτυχία ή χαρά, υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες για να καταλάβουμε ότι δεν είναι γνήσιο. Οι κόρες κοντά στα μάτια σας εμφανίζονται όταν είστε χαρούμενοι, οι κόρες του Τραμπ συχνά δεν εμφανίζονται όταν του κάνουν μια ερώτηση και θέλει να φανεί ότι δεν ενοχλείται ή δεν τον ενοχλεί», επισημαίνει.

Σε άλλες στιγμές, ο Τραμπ εξέφραζε μισό χαμόγελο - μια έκφραση που είδαμε και κατά τη διάρκεια του τελευταίου ντιμπέιτ στις 21 Ιουλίου που σφράγισε την τύχη του προέδρου Μπάιντεν στις εκλογές του 2024.

«Ο Τραμπ έκανε επίσης μικρο-εκφράσεις περιφρόνησης ως χειρονομία. Η περιφρόνηση ή η αηδία εκδηλώνεται μέσω ενός αμφίπλευρου χαμόγελου, που φαίνεται μόνο στη μία πλευρά του προσώπου», επισήμανε ειδικός στη στάση του σώματος. 

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπντιμπέιτΚάμαλα Χάριςεκλογές ΗΠΑειδήσεις τώρα