Κόσμος|12.09.2024 15:09

Τυφώνας Γιάγκι: Η Ασία μετρά τις πληγές της - Περισσότεροι από 200 νεκροί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Εκατομμύρια κάτοικοι της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αντιμέτωποι  με τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στο πέρασμά του, με περισσότερους από 200 νεκρούς, ολόκληρες συνοικίες πλημμυρισμένες και καταστροφές σε πολλές υποδομές. 

Στο Βιετνάμ, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από κατολισθήσεις και πλημμύρες λόγω του τυφώνα, ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 197 νεκρούς. Παράλληλα, και οι αρχές της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο εννέα ανθρώπων.

Χάος και καταστροφές 

Ο Γιάγκι έπληξε το Βιετνάμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας. Ισχυροί άνεμοι έπληξαν στη συνέχεια το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ, προκαλώντας φονικές κατολισθήσεις και την υπερχείλιση πολλών ποταμών.

Περισσότερα από 2.500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν στο Βιετνάμ, ενώ χάθηκαν και πολλά ζώα εκτροφής, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Σε κάποιες συνοικίες της πρωτεύουσας της χώρας οι άνθρωποι πήγαν σήμερα στις δουλειές τους διασχίζοντας με δυσκολία τα καφετί νερά που τους έφταναν ως το γόνατο, ενώ το επίπεδο της στάθμης των ποταμών μειώνεται αργά, αφού έφτασε χθες στο υψηλότερο επίπεδo εδώ και 20 χρόνια.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, γέφυρες, εργοστάσια και πολλές υποδομές καταστράφηκαν, ενώ σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σε συνοικία του Ανόι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες.

Κατολίσθηση στην ορεινή επαρχία Λάο Κάι, στο βόρειο Βιετνάμ, προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ενώ 11 εξακολουθούν να αγνοούνται, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη, όμως έγινε γνωστό μόλις σήμερα καθώς είχε κοπεί η επικοινωνία με την περιοχή.

Κατολίσθηση εξαφάνισε χωριό 

Στην ίδια επαρχία άλλη κατολίσθηση εξαφάνισε ένα χωριό με 37 σπίτια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους, ενώ άλλοι 53 παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεκαπέντε πτώματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Κάο Μπανγκ έπειτα από κατολίσθηση που έσπρωξε ένα λεωφορείο, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες σε χείμαρρο νερού, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Επιτροπή του Ποταμού Μεκόνγκ, ένας διεθνής οργανισμός αρμόδιος για την εποπτεία αυτού του ζωτικής σημασίας ποταμιού, εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για πλημμύρες στην πόλη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Στην Ταϊλάνδη ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους εννέα, με έξι από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στην επαρχία Τσιάνγκ Μάι, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πόλης Τσιάνγκ Ράι, στην ομώνυμη επαρχία που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τσιάνγκ Μάι, ακυρώθηκαν.

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών 

Σήμερα οι αρχές της Ταϊλάνδης ανέπτυξαν τον στρατό στην Τσιάνγκ Ράι σε μια προσπάθεια να φτάσουν στους αποκλεισμένους κατοίκους με βάρκες και ελικόπτερα.

Πιο βόρεια στην ίδια επαρχία, στην περιοχή Μάε Σάι, στα σύνορα με τη Μιανμάρ καταγράφονται οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών, σύμφωνα με αξιωματούχο του ταϊλανδικού υπουργείου Εσωτερικών.

Βουδιστικοί ναοί, ξενοδοχεία και θέρετρα έχουν φιλοξενήσει σχεδόν χίλιους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επεσήμανε η κυβέρνηση.

Από τα μέσα Αυγούστου τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Στη Μιανμάρ οι πιο σοβαρές πλημμύρες καταγράφονται γύρω από την πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, ενώ απειλείται και η Ταούνγκου.

Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Γιανγκόν και της Μάνταλαϊ έχει ανασταλεί λόγω των πλημμυρών, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Προτού πλήξει το Βιετνάμ, ο τυφώνας Γιάγκι πέρασε από τη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας πίσω του 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους.φωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από την ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

κακοκαιρίαΑσίατυφώναςειδήσεις τώρα