Κόσμος|14.09.2024 06:55

Η Χάρις κέρδισε τον Τραμπ γιατί τον εκνεύρισε: Ο Διεθνολόγος Αθανάσιος Μποζίνης αναλύει το debate

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

H Κάμαλα Χάρις ήταν εκείνη που κέρδισε στα σημεία το debate, κυρίως επειδή κατάφερε να εκνευρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση από αυτήν την επικοινωνιακού τύπου μονομαχία δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των ερχόμενων αμερικανικών εκλογών, αφού οι δύο μονομάχοι έχουν μεταξύ τους πολύ μικρές διαφορές.

Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr o διεθνολόγος και καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Πικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, σημειώνοντας ότι στο εξής τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο μονομάχων θα φροντίσουν να μειώσουν τα τυχόν λάθη και να αποφύγουν τις παγίδες αλλά και να στηρίξουν τον πολιτικό λόγο στους τομείς που ο καθένας είναι δυνατόν. Σε ό,τι αφορά την Κάμαλα Χάρις, στα ζητήματα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. αμβλώσεις), ενώ όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, στον τομέα της οικονομίας.

«Το debate ξεκίνησε το δημόσιο διάλογο των δύο υποψήφιων προέδρων και αποτελεί μία εκδήλωση που αρέσει τους Αμερικανούς. Μεταξύ των δύο υποψηφίων υπήρξε μεγάλο χάσμα σε διάφορα θέματα, όπως σε αυτάτης ασφάλειας, της ανάπτυξης, της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κάμαλα Χάρις κέρδισε στο debate στα σημεία αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι διαφορές των δύο υποψηφίων είναι μικρές και μία φήμη μπορεί να αλλάξει άρδην τα πράγματα, ιδίως σήμερα, στην εποχή των fake news», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.

«Η Χάρις εκνεύρισε τον Τραμπ»

Κατά τον καθηγητή, η Καμάλα Χάρις κατάφερε στο debate να εκνευρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχασε την ηρεμία του και με τη συμπεριφορά του ουσιαστικά έβαλε αυτογκόλ.

«Η εικόνα του debate είχε διάφορες συνέπειες, με μία από αυτές να είναι η υποχώρηση του bit coin, το οποίο υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν ο τελευταίος χάσει στις εκλογές, το bit coin σίγουρα θα δεχθεί πίεση και κυρώσεις», λέει ο κ. Μποζίνης.

Η εξωτερική πολιτική ενδιαφέρει την Ελλάδα

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, όποιος καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη (Ουκρανία και Μέση Ανατολή), οι οποίοι έχουν και πολλές οικονομικές επιπτώσεις.

«Τα θέματα της διεθνούς ασφάλειας θεωρώ δεδομένο ότι θα συζητηθούν σε επόμενα debate και από αυτά θα έχουμε κάποιο δείγμα για την εξωτερική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι. Ο Τραμπ δείχνει ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του και δεν αποκλείω η Χάρις να καταφέρει να τον εκνευρίσει και πάλι σε ένα επόμενο debate. Στην πορεία θα παίξει μεγάλο ρόλο, ποιος θα είναι καλύτερα διαβασμένος. Επίσης, θα παίξει μεγάλο ρόλο η ψηφιακή επικοινωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της διασποράς των ψευδών ειδήσεων», τονίζει ο διεθνολόγος και καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.      

εκλογέςΝτόναλντ ΤραμπΚάμαλα Χάριςdebate